Κορονοϊός: Εφαρμογή θα ενημερώνει αν ήρθαμε σε επαφή με κρούσμα

Gazzetta team
Κορονοϊός: Εφαρμογή θα ενημερώνει αν ήρθαμε σε επαφή με κρούσμα
Νέες εφαρμογές για τα κινητά έρχονται, οι οποίες θα μας ενημερώνουν αν ήρθαμε σε επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί από τον κορονοϊό.

Αυτό αποκάλυψε ο καθηγητής του ΜΙΤ, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, στο podcast «Πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη.

Οι εφαρμογές θα καταγράφουν κρυπτογραφικά τις συναντήσεις του κόσμου και στη συνέχεια θα ενημερώνουν για το αν κάποιος που ήρθαμε σε επαφή έχει συμπτώματα της Covid-19.

Ο κος Δασκαλάκης και οι συνάδελφοί του δουλεύουν στον σχεδιασμό των εφαρμογών, με κύριο γνώμονα να προασπίσουν την ιδιωτικότητα, χωρίς να μπορεί κάποιος τρίτος να έχει πρόσβαση σε αυτές τις νέες βάσεις δεδομένων.

Ο καθηγητής του ΜΙΤ τόνισε επίσης πως η επιστημονική κοινότητα διχάστηκε από το ξέσπασμα του κορονοϊού και άρχισαν διάφορες συνωμοσιολογίες, αναφέροντας για τον Ντόναλντ Τραμπ ότι «είναι προφανές για εμένα ότι ο Τραμπ ήταν ξεφτιλισμένος από πριν, αλλά τώρα μπήκε και ένα πιστοποιητικό ξεφτίλας».

Ακόμη, πρόσθεσε για τους εκατομμύρια ανέργους και ανασφάλιστους από την πανδημία: «Αυτοί οι άνθρωποι ήταν χρήσιμοι για εμάς όσο δεν υπήρχε ο κορονοϊος. Τώρα που έκλεισαν τα εστιατόρια και έκλεισαν οι επιχειρήσεις που τους απασχολούσαν, δεν μπορούμε να τους πετάξουμε και να πούμε "τώρα που είμαστε όλοι online και δεν μας είστε χρήσιμοι ας βάλετε ένα pause στη ζωή σας, μια παύση, και όταν σας ξαναχρειαστούμε θα σας ξαναχρησιμοποιήσουμε". Πρέπει συλλογικά να μοιραστούμε το κόστος ζωής αυτών των ανθρώπων ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να μειωθεί ο δικός μας μισθός».