Τσιόδρας: «Κατά την σταδιακή άρση των μέτρων ελλοχεύει ο κίνδυνος υποτροπής του ιού» (vid)

Gazzetta team
Τσιόδρας: «Κατά την σταδιακή άρση των μέτρων ελλοχεύει ο κίνδυνος υποτροπής του ιού» (vid)
Ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε για όσα θα ισχύσουν από Δευτέρα (27/04) σε Ειρηνοδικεία/Πρωτοδικεία κι έκρουσε για ακόμα μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου, ενόψει της σταδιακής άρσης των μέτρων.

Αναλυτικά όσα είπε στη σημερινή ενημέρωση:

«Μετά από ενημέρωση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και του Γενικού Γραμματέα Δικαιοσύνης και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων προς την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου, σχετικά με την τήρηση των κανόνων υγιεινής για τους χώρους των Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων, των οποίων η λειτουργία ξεκινά από τη Δευτέρα 27 Απριλίου αποφασίστηκαν τα εξής:

- έγινε σύσταση για χρήση μάσκας, όχι μόνο στην έδρα, αλλά και στους συνηγόρους και διαδίκους

- έγινε σύσταση για χρήση και παρουσία αντισηπτικού σε όλους τους χώρους

- για τήρηση της απόστασης μεταξύ φυσικών προσώπων κατ' ελάχιστον 1.5 μέτρο

- εντός αιθουσών και εν γένει περίκλειστων χώρων καθορισμός του ανώτατου ορίου των εισερχομένων ατόμων με αριθμό τ.μ./άτομο, 1 άτομο ανά 10 τ.μ.

και κάθε επιπλέον μέτρο που έχει ληφθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και απορρέει από τη εισήγηση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την διασφάλιση ενδεδειγμένης υγιεινής των χώρων και προστασίας δημόσιας υγείας να εφαρμόζονται.

Σχετικά με την άρση των μέτρων, η Επιτροπή μας επανασυνεδριάζει απόψε, για να δώσει γενικούς κανόνες για την επέκταση των κριτηρίων για τις εργαστηριακές εξετάσεις, για τα μέτρα ατομικής προστασίας, καθώς και ειδικά θέματα που αφορούν τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες, μετά την άρση των μέτρων.

Η καλύτερη καταγραφή της πορείας του ιού θα συμβάλλει στην βελτίωση των χειρισμών μας κατά τη σταδιακή άρση των μέτρων, η οποία, όπως αναγνωρίζεται από όλους τους ειδικούς, συνοδεύεται κι από ένα κίνδυνο της υποτροπής κυκλοφορίας του ιού. Δεν μπορούμε, όμως, να μείνουμε για πάντα εγκλωβισμένοι. Η σταδιακή άρση των μέτρων προγραμματίζεται να γίνει με συντονισμένες, σταδιακές και ελεγχόμενες προσπάθειες, με ειδικά κριτήρια και κανόνες, αλλά και με τη συμμετοχή όλων μας. Με προσοχή κι επαγρύπνηση, ιδιαίτερα στα μέτρα προστασίας, στους κανόνες υγιεινής, που είναι από τα κύρια μέτρα, που μας έφτασαν ως εδώ και θα πρέπει να συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε όσο πιο σχολαστικά μπορούμε.

Εάν υπάρχει μια προσήλωση όλων μας στον κοινό στόχο, αν δεν χαλαρώσουμε, τότε θα παραμείνουμε σε χαμηλά επίπεδα κυκλοφορίας του ιού. Τότε οι προσπάθειες επανεκκίνησης της ζωής μας θα επιτύχουν.

Αναφορικά με πρόσφατα δημοσιεύματα που αφορούν τις μεταλλάξεις του ιού, από τα πιο αξιόπιστα προέρχονται από μια από τις καλές πανεπιστημιακές ομάδες της Ελβετίας, που αναλύει δείγματα του νέου ιού από 36 χώρες σε 6 Ηπείρους.

Θέλω να τονίσω εδώ πως κάποιοι ιοί του αναπνευστικού, όπως ο ιός της γρίπης, αλλά και ο νέος κορονοϊός, εμφανίζουν συχνά μεταλλάξεις. Δηλαδή, μικροδιαφορές στο γενετικό τους υλικό. Μάλιστα, αυτές μπορεί να επηρεάσουν την επιθετικότητα ενός ιού ή και την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου.

Ακόμα περισσότερο, αυτές οι μικροδιαφορές στους ιούς μπορούν να αναλυθούν και να μας βοηθήσουν, με ειδικά επιστημονικά εργαλεία, να προσδιορίσουμε την προέλευση ενός στελέχους του ιού, όπως για τον νέο κορονοϊό. Π.χ. για το αν ένα στέλεχος που ανιχνεύθηκε από έναν ασθενή στην Ελλάδα προήλθε από μια χώρα της Ευρώπης ή της Ασίας. Κι ακόμα περισσότερο, κάποιες από αυτές τις αναλύσεις να μας πουν αν κάποιες επιδημίες συνδεόνται μεταξύ τους. Π.χ. τα περιστατικά της Ισλανδίας ανακαλύφθηκε πως προήλθαν από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Τα περιστατικά των ΗΠΑ εισήχθησαν από πολλαπλές οδούς στη χώρα, τόσο από την Κίνα τον Ιανουάριο, όσο και από την Ευρώπη τον Φεβρουάριο.

Όλα αυτά, δείχνουν πόσο συνδεδεμένος είναι ο κόσμος μας και πως μια επιδημία στην άκρη της Γης μπορεί να επηρεάσει σε σύντομο χρονικό διάστημα την άλλη άκρη. Επίσης, αυτή η καταγραφή της πορείας ενός ιού μπορεί να μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε προβλέψεις για την διασπορά του και πως θα κινηθεί στο μέλλον αυτός ή ένας παρόμοιος ιός και να παίρνουμε τα αντίστοιχα προληπτικά μέτρα.

Με τα σημερινά δεδομένα, η ανάλυση της συνολικής δομής του ιού, το ολικό γονιδίωμα, όπως λέγεται, δείχνει σχετικά ένα βραδύ ρυθμό δημιουργίας μεταλλάξεων, τουλάχιστον σε σχέση με τη γρίπη. Ακόμα και τα πιο διαφορετικά στελέχη μεταξύ τους, έχουν περίπου 40 διαφορές από ένα σύνολο περισσότερων από 29.000 νουκλεοτίδια του ιού. Αυτό, επί του παρόντος, δίνει ένα αισιόδοξο μήνυμα σχετικά με την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου στο μέλλον, με την προϋπόθεση πως ο ιός θα μείνει έτσι.

Γι' αυτό είναι αναγκαία η συνεχής παρακολούθησή του από τους συναδέλφους μας εργαστηριακούς, έχουμε και στην ομάδα μας στην Ελλάδα αντίστοιχες επιστημονικές ομάδες που μελετούν τον ιό και πολύ συγκροτημένα μπορούν να μας δίνουν συμπεράσματα σχετικά με την εξέλιξη του ιού στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τους συναδέλφους από το ελβετικό Πανεπιστήμιο, αν παραμείνουν έτσι τα δεδομένα, ο ιός δεν θα αλλάξει σημαντικά τα επόμενα έτη κι ένα αποτελεσματικό εμβόλιο πιθανόν θα συνοδεύεται από μακρόχρονη κι αποτελεσματική προστασία. Ευχόμαστε να είναι έτσι».