Τσιόδρας: «Σε 24 ώρες τοποθέτηση για τα σχολεία, η καμπύλη θα συμβάλλει στην άρση των μέτρων»

Gazzetta team
Τσιόδρας: «Σε 24 ώρες τοποθέτηση για τα σχολεία, η καμπύλη θα συμβάλλει στην άρση των μέτρων»
Ο Σωτήρης Τσιόδρας δήλωσε πως σε 24 ώρες θα γίνει τοποθέτηση από Ειδική Επιτροπή για το μέλλον των σχολείων και τόνισε πως η επιτήρηση της καμπύλης της επιδημίας στη χώρα μας, θα βοηθήσει στην άρση ή στις αλλαγές των μέτρων.

Αναλυτικά όσα είπε στη σημερινή του ενημέρωση:

«Η έρευνα για την κατανόηση των μηχανισμών της λοίμωξης από τον ιό συνεχίζεται και σε αυτήν συμβάλλουν επίσης ιατρικές ειδικότητες που δεν φαίνονται εκ πρώτης όψεως να εμπλέκονται στη διάγνωση της λοίμωξης, όπως οι Παθολογοανατόμοι, που είναι υπεύθυνοι για την διάγνωση πολλών νόσων, κυρίως καρκίνων, με την εξέταση ιστικών δειγμάτων.

Πολύ πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας σε ένα από τα έγκυρα διεθνή περιοδικά μελέτη από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, σχετικά με την εξέταση ιστικών δειγμάτων από ασθενής που έπασχαν από τη νέα νόσο. Η μελέτη έδειξε την εντόπιση του ιού στα ενδοθηλιακά κύτταρα των αγγείων πολλών οργάνων, όπως η καρδιά, οι πνεύμονες, οι νεφροί, το ήπαρ και το έντερο, και την επαγωγή θανάτου σε αυτά τα κύτταρα, προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου, λόγω της παρουσίας του ιού. Το εύρημα αυτό αναμένεται να μας βοηθήσει πολύ στη διαλεύκανση των μηχανισμών της λοίμωξης από τον ιό και γιατί αυτός ο ιός κάνει αυτή την πολυσυστηματική μορφή, όπου προσβάλλει πολλά όργανα ταυτόχρονα.

Σήμερα στην Ειδική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας συζητήθηκαν σημαντικά θέματα και συζητούνται ακόμα, όπως η στρατηγική άρσης των μέτρων, κι έγιναν τοποθετήσεις από επιστήμονες της Επιτροπής και του ΕΟΔΥ και συστήθηκε στα πλαίσια αυτά και η στρατηγική επιδημιολογικής επιτήρησης.

Από δύο διαφορετικές μαθηματικές εκτιμήσεις, επιβεβαιώνεται η σταθεροποίηση του Ρ0 πολύ κάτω από το 1 στην ελληνική επιδημία. Οι στόχοι της επιτήρησης παραμένουν η παρακολούθηση της πορείας της επιδημίας, της γεωγραφικής εξάπλωσης και της σοβαρότητας του ιού στον πληθυσμό μας.

Μας ενδιαφέρει το φορτίο της νόσου, μας ενδιαφέρουν οι τάσεις της επιδημίας στο χρόνο και μας ενδιαφέρει η χρήση αυτών των δεδομένων, για τον πολύ σημαντικό στόχο, να προβλέπουμε την πορεία της καμπύλης της επιδημίας. Έτσι, θα μπορούμε να έχουμε και σωστή εκτίμηση, και αποτίμηση, για τα μέτρα μας και την άρση τους σε πολύ σημαντικές παραμέτρους, όπως η επάρκεια του συστήματος Υγείας, και φυσικά να υπάρχει και ορθή επιλογή των κατάλληλων χρονικών σημείων, στα οποία πραγματοποιούνται οι αλλαγές στα μέτρα.

Φάνηκε, λοιπόν, από αυτή τη συζήτηση που ακόμα συνεχίζεται, ότι τα μέτρα μας έδρασαν και ατομικά, περιορίζοντας τον κίνδυνο της μετάδοσης στην κοινότητα, αλλά και συνολικά όλα μαζί, στο να μειώσουν 80% και πάνω, την διασπορά της νόσου στην κοινότητά μας.

Ένας άλλος στόχος της επιτήρησης παραμένει η ανίχνευση και ο περιορισμός επιδημιών σε νοσοκομειακούς χώρους, σε χώρους φροντίδας ευπαθών ομάδων ή σε χώρους φιλοξενίας ευάλωτων ομάδων ή κλειστές κοινότητες, ώστε να προστατευθούν οι ασθενείς, οι επαγγελματίες Υγείας, οι ευπαθείς και οι ευάλωτες ομάδες.

Ένας τελευταίος λόγος, για τον οποίο συνεχίζουμε αυτή την επιτήρηση, είναι η παρακολούθηση τυχόν ιιογενών αλλαγών, για επιδημιολογικούς λόγους, αλλά και για πραγματικούς, γιατί τυχόν αλλαγές θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές, όταν αναπτυχθεί εμβόλιο.

Σχετικά με τα σχολεία, συνεχίζεται ειδική συζήτηση στην επιτροπή μας. Θα ισχύσουν αυτά που σας είπα και χθες. Δεν θα παρθεί κάποια απόφαση ή εισήγηση σήμερα. Αυτό θα γίνει με ειδικό τρόπο, με βάση την πορεία της επιδημίας, ώστε να προστατεύεται η υγεία των παιδιών, του οικογενειακού τους περίγυρου, των ευπαθών ομάδων και όλης της κοινωνίας.

Σχετικά με μέτρα που αφορούν δομές υγείας, όπως η λειτουργία τακτικών εξωτερικών ιατρείων και τακτικών χειρουργείων, σε 24 ώρες θα υπάρξει τοποθέτηση της Επιτροπής, όπως και για την λειτουργία των σχολείων, θα υιοθετηθούν οδηγίες με ειδικά κριτήρια ιεράρχησης, τα οποία θα αξιολογούν οι επιτροπές νοσοκομειακών λοιμώξεων σε συνεργασία με την ιατρική υπηρεσία του νοσοκομείου, με γνώμονα την διασφάλιση της υγείας των ασθενών, αλλά και της κανονικής λειτουργίας του νοσοκομείου.

Επιπρόσθετα, συζητήθηκε η χρήση υφασμάτινων μασκών από το γενικό πληθυσμό, και ειδικούς πληθυσμούς, για τη φάση της σταδιακής και ελεγχόμενης άρσης των μέτρων. Την φάση δηλαδή που θα ακολουθήσει. Η Επιτροπή συζήτησε σοβαρά το ενδεχόμενο χρήσης της μάσκας, η οποία θα γίνεται σαν μια σύσταση αυτή την περίοδο, σύμφωνα με οδηγία του ECDC (Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων), θα αφορά κλειστούς χώρους της κοινωνίας μας και θα γίνεται με ειδική αναγνώριση των κινδύνων και της ψευδαίσθησης της ασφάλειας, που μπορεί να προκύψει από μαζική χρήση των μασκών, και φυσικά μετά από ειδική εκπαίδευση. Θα ακολουθήσουν ειδικές οδηγίες τις επόμενες δύο ημέρες.

Επίσης, στην Επιτροπή συζητείται αυτή τη στιγμή στρατική χρήση εργαστηριακών δοκιμασιών κι η επέκταση των κριτηρίων ελέγχου, για την οποία θα σας ενημερώσω αύριο, καθώς και η επανεξέταση της ευρείας χρήσης των ταχείων τεστ αντισωμάτων και των κριτηρίων με τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε τέτοια τεστ σε επιδημιολογικές μελέτες. Θέλουμε να μην, κατά κάποιο τρόπο, οδηγηθούμε σε παρόμοιες καταστάσεις, με αυτές που έζησαν άλλες χώρες και να χρησιμοποιήσουμε αξιόπιστες δοκιμασίες αντισωμάτων για επιδημιολογικούς σκοπούς.

Ο αγώνας όλων μας συνεχίζεται με αισιοδοξία, με την καλή τήρηση των κανόνων υγιεινής και των μέτρων σε όλες μας τις δραστηριότητες αυτή τη στιγμή, ώστε να προχωρήσουμε με ασφάλεια και στην επόμενη φάση».