Τσιόδρας: «Δεν θα ήθελα να έχω την ευθύνη μεταφοράς του ιού» (vid)

Gazzetta team
Τσιόδρας: «Δεν θα ήθελα να έχω την ευθύνη μεταφοράς του ιού» (vid)
Ο Σωτήρης Τσιόδρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε όσους επέλεξαν να φύγουν για Πάσχα, ενώ μίλησε και για το αν η χώρα μας είδε την κορύφωση του ιού.

Ο Λοιμωξιολόγος κι εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας είπε: «Σχετικά με κάποιους συμπολίτες μας, που έχουν ήδη μετακινηθεί στην επαρχία πρέπει να θυμίσω ότι είναι σημαντικότατη η τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας, παρακολούθησης της υγείας τους και αυτο-απομόνωσης επί του παραμικρού συμπτώματος, ακόμα και ένα πονόλαιμο, όπως λέω εγώ. Και κυρίως προστασίας έναντι των μονίμων κατοίκων, και κυρίως αυτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες

Δεν ξέρω αν μετακινήθηκαν νόμιμα ή παράνομα, αλλά δεν θα ήθελα να χαλάσουν, επ' αφορμή των γιορτών, τις ίδιες τις γιορτές μας. Εγώ δεν θα ήθελα να έχω τέτοια ευθύνη πάνω μου, πως δηλαδή μετέφερα τον ιό σε έναν ηλικιωμένο, σε έναν επαρχιώτη, ο οποίος μέχρι σήμερα δεν είχε δει τον ιό μέχρι σήμερα».

Για το αν η χώρα μας πέρασε ή βρίσκεται σε στάδιο κορύφωσης της πανδημίας ή αν αυτή θα έρθει, απάντησε: «Σχετικά με το αν αυτές τις ημέρες προβλέπεται η κορύφωση του πρώτου κύματος πανδημίας της χώρας ή αν αυτό ξεπεράστηκε ή επίκειται μέχρι τέλος του μήνα, θα ήθελα να σας πω με σαφήνεια: αυτή τη στιγμή καταγράφεται σταδιακή μείωση των κρουσμάτων που νοσηλεύονται και των σοβαρών κρουσμάτων που καταγράφονται.

Το γνωστό σε όλους μας Ρ0, που αντιπροσωπεύει τον μέσο αριθμό ανθρώπων που θα κολλήσει τη νόσο από έναν άνθρωπο, δηλαδή αν τον αφήσεις χωρίς μέτρα κι έχει ένα Ρ0 πάνω από το 2, θα κολλήσει ο ένας τουλάχιστον άλλους δύο, φαίνεται πως μειώνεται.

Για όλα τα κράτη, το επιθυμητό αποτέλεσμα θα ήταν, δυστυχώς δεν το κατάφεραν όλοι, η χρυσή ισορροπία καταγραφής ενός αριθμού των λοιμώξεων, που θα μπορούσε να χειριστεί το σύστημα υγείας, χωρίς να υπάρχει μαζική εισροή περιστατικών και πολλοί θάνατοι.

Εμείς δεν είδαμε τέτοια απότομη κορυφή. Το σύστημα υγείας μας πιέστηκε λιγότερο, χάρη στις προσπάθειες όλων. Το Ρ0 αυτή τη στιγμή στην πατρίδα μας είναι κάτω από το 1, χάρη στα μέτρα. Τι σημαίνει ότι το Ρ0 παραμένει κάτω από το 1; Σημαίνει ότι η νόσος φθίνει, σβήνει δηλαδή, και τελικά εξαφανίζεται.

Ελπίζουμε στην διατήρηση αυτών των μεγεθών. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια πρόβλεψη. Αυτή η διατήρηση των μεγεθών θα μας επιτρέψει τις επόμενες ημέρες να δούμε με προσοχή, σαν επιστημονική ομάδα, ένα πλάνο για το άμεσο μέλλον, ένα συστηματικό σχεδιασμό, για την επόμενη φάση».