Τσιόδρας: «Περπατάμε με αποστάσεις, να σταματήσουμε την ενδοοικογενειακή βία» (vid)

Gazzetta team
Τσιόδρας: «Περπατάμε με αποστάσεις, να σταματήσουμε την ενδοοικογενειακή βία» (vid)
Ο Σωτήρης Τσιόδρας σχολίασε τις εικόνες που κυκλοφόρησαν από αρκετό κόσμο να περπατά στους δρόμους και στάθηκε στην ενδοοικογενειακή βία.

Ο γνωστός Λοιμωξιολόγος κι εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας στη σημερινή του ενημέρωση στάθηκε σε αρκετά θέματα.

Εξέταση δομής αστέγων

Αρχικά, ο κος Τσιόδρας είπε: «Σε συνέχεια του επιχειρησιακού σχεδίου του Υπουργείου Υγείας, για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μετέβη στην νέα δομή αστέγων του Δήμου Αθηναίων. Σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, ο ΕΟΔΥ εξέτασε όλους τους ωφελούμενους δομείς, καθώς και το προσωπικό που ασχολείται εκεί. Όλα τα αποτελέσματα από τους προηγούμενους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στη Δομή είναι αρνητικά κι αναμένουμε τα σημερινά».

Ενδοφλέβιο φάρμακο

Στην συνέχεια υποστήριξε πως διενεργούνται κλινικές μελέτες ενός ενδοφλέβιου φαρμάκου, μέρος των οποίων γίνονται και στη χώρα μας.

«Χθες το βράδυ, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων ενέκρινε ειδικές οδηγίες αντιμετώπισης ασθενών με κακοήθειες συμπαγών οργάνων ή αιματολογικές κακοήθειες και την νέα νόσο, που συνέταξε ειδική ομάδα επιστημόνων, με συντονιστή τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ.

Από το εξωτερικό είχαμε κάποια ελπιδοφόρα μηνύματα για ενδοφλέβιο φάρμακο, το οποίο έχει και πρόσβαση στη χώρα μας μέσω τριών τρόπων: 1. κλινική μελέτη, που διεξάγεται από τις ΗΠΑ και συμμετέχουν 4 νοσοκομεία, 2. δωρεάν πρόγραμμα διευρυμένης πρόσβασης σε άλλα 4 επιλεγμένα από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων νοσοκομεία και 3. μέσω της μελέτης "solidarity", του ΠΟΥ, που σύντομα θα αρχίσει σε άλλα 3 νοσοκομεία της χώρας.

Αυτό γίνεται, για να επιταχύνουμε και να υπάρχει η πρόσβαση και σε αυτό το φάρμακο και σε ασθενείς στην Ελλάδα».

Σημαντική η ψυχική και σωματική υγεία, αλλά...

Ο Τσιόδρας μίλησε ξανά για το ευεργετικό περπάτημα, τονίζοντας πως πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι αποστάσεις και να μην υπάρχουν εικόνες συνωστισμού και συγχρωτισμού, όπως οι σημερινές.

«Στόχος μας αυτή τη κρίσιμη στιγμή παραμένει ο περιορισμός όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται της διασποράς του ιού. Βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες σταδιακά τα μέτρα να λειτουργούν. Αυτή η ελπιδοφόρα πορεία δεν πρέπει να σταματήσει. Είναι νίκη όλων μας, και συνεχίζει να είναι όλων όσων κατέβαλαν αυτή την τεράστια προσπάθεια, για την διατήρηση της φυσικής απόστασης, για την προσεκτική υγιεινή των χεριών, για τον όσο το δυνατόν περιορισμό των επαφών. Αυτά είναι τα σημαντικά μέτρα σε αυτή την προσπάθεια.

Από την άλλη μεριά, είναι σωστό να διατηρήσουμε την σωματική και ψυχική μας υγεία, αλλά θα κρατάμε στη σκέψη μας ότι αυτά τα σημαντικά μέτρα πρέπει να μείνουν σημαντικά στην καθημερινότητά μας, η οποία έχει τόσο αλλάξει. Η άσκηση στο σπίτι, μια καλή μελέτη, η καλή μουσική, η συμμετοχή στα κοινά του σπιτιού, ήταν από τις πιο σημαντικές παρηγοριές, και παραμένουν, αυτής της περιόδου.

Άκουσα όμως σήμερα πως σε κάποιες περιοχές πλημμύρισαν οι δρόμοι. Πρέπει να τονίσω, το μήνυμα "μένω σπίτι" δεν αλλάζει. Βέβαια, είναι αδύνατο και σταδιακά όσο καλυτερεύει ο καιρός, να φοβόμαστε να περπατήσουμε για ένα μικρό χρονικό διάστημα, κατ' εμένα έως 30 λεπτά την ημέρα, είναι καλός χρόνος, σε έναν ανοιχτό χώρο. Το περπάτημα είναι υγεία, να ασκηθούμε λίγο περισσότερο, από ότι στο σπίτι. Μπορούμε να περπατήσουμε, τηρώντας τις αποστάσεις, με την οικογένειά μας, ούτως ή άλλως μένουμε στο σπίτι μαζί. Προσοχή, δεν μπορούμε να σταματήσουμε να φοβόμαστε τον συνωστισμό. Δεν θα βρίσκουμε έτσι την αφορμή να "ξεγελάσουμε" την Πολιτεία.

Εμείς οι πολίτες των μεγαλουπόλεων πληρώνουμε κατά κάποιο τρόπο το τίμημα των ευκαιριών που απολαμβάνουμε στην πόλη και να τηρήσουμε τις αποστάσεις γίνεται πιο δύσκολο. Πρέπει να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί. Αν βλέπουμε πολύ συνωστισμό, πρέπει να το αποφεύγουμε, σκεφτείτε όταν είστε στο σούπερ μάρκετ και κρατάμε ασφαλείς αποστάσεις.

Αυτό που παραμένει το πιο σημαντικό, είναι να προστατεύονται οι ευπαθείς ομάδες. Οι ευπαθείς και οι ηλικιωμένοι να αποφεύγουν την έκθεση, όσο το δυνατόν περισσότερο κι εμείς να φροντίζουμε να μην εκτεθούν καθόλου στον ιό, υιοθετώντας ανεύθυνες συμπεριφορές.

Ο ιός αλλάζει τις συνήθειες στην καθημερινότητά μας. Κορυφαίος συνάδελφος από το εξωτερικό, δήλωσε πως η χειραψία σαν πράξη θα πρέπει να καταργηθεί στο μέλλον και αυτό θα βοηθήσει στο μέλλον και στη μείωση κι άλλων αναπνευστικών νόσων, όπως η γρίπη».

Απαράδεκτα τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας

«Είναι ένας ιός που μας περιορίζει, μας κάνει να κρατούμε αποστάσεις, αλλά δεν πρέπει να καταργεί την κατανόηση και τις δυσκολίες του διπλανού μας, είτε μέσα είτε έξω από το σπίτι μας.

Η έκκληση για ειρήνη στο σπίτι, και στα σπιτικά όλου του κόσμου, που απηύθυνε με δήλωσή του για την ενδοοικογενειακή βία στην εποχή του κορονοϊού ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτιέρεζ, μας θυμίζει κάτι πολύ σημαντικό: Φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας είναι απαράδεκτα.

Θα προτιμούσα χίλιες φορές να περπατήσω έξω και να καταπραΰνω έναν τυχόν ανεπίτρεπτο θυμό, κι ας πάρω πρόστιμο. Να μην κάνουμε περισσότερο κακό, από καλό, στους αγαπημένους μας και κοντινούς μας ανθρώπους, όπως ακούγεται όλο και περισσότερο.

Τέτοια φαινόμενα, στην Ελλάδα του 2020 δεν έχουν χώρο. Μαζί μπορούμε και πρέπει να προλάβουμε την βία παντού.

Μας αρέσει να εξαντλείται η αυστηρότητά μας στους άλλους. Να καταγγέλουμε τους γείτονές μας. Δεν είναι η ευκαιρία να τα βάλω με τον διπλανό μου. Δεν είναι υγεία αυτό, είναι αρρώστια σοβαρότερη από τον ιό, και ιδιαίτερα, όταν αφορά οικογένειες, οι οποίες θέλουν να βγουν έξω να περπατήσουν, τηρώντας τις αποστάσεις».