Τσιόδρας: «Πάμε στο νοσοκομείο για σοβαρό λόγο, παίρνοντας κατάλληλα μέτρα» (vid)

Gazzetta team
Τσιόδρας: «Πάμε στο νοσοκομείο για σοβαρό λόγο, παίρνοντας κατάλληλα μέτρα» (vid)
Ο Σωτήρης Τσιόδρας συνέστησε στον κόσμο να πηγαίνει στο νοσοκομείο, όταν υπάρχει σοβαρός λόγος υγείας, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ο γνωστός Λοιμωξιολόγος είπε: «Σχετικά με μια ερώτηση που μου απευθύνθηκε χθες, σχετικά με τα νοσήματα και την ανάγκη να συνεχίζονται ιατρικές υπηρεσίες και για άλλες καταστάσεις αυτή την περίοδο του κορονοϊού, έχω να σας αναφέρω ότι σε μια μεγάλη μελέτη που αφορούσε επαγγελματίες υγείας που αντιμετωπίζουν ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο σε 55 χώρες, στην οποία συμπεριλαμβάνεται κι η Ελλάδα, καταγράφηκε ότι μόνο το 20% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο αντιμετωπίζονται με τον συνήθη τρόπο, τόσο στην οξεία φάση, όσο και στη φάση της αποκατάστασής τους, στα νοσηλευτικά τους ιδρύματα κατά διάρκεια της πανδημίας του νέου ιού.

Χρειάζεται, λοιπόν, πάρα πολλή προσοχή, διότι καταγράφηκε ότι η έλλειψη αυτής της θεραπευτικής αντιμετώπισης, της καλύτερης δυνατής θεραπευτικής αντιμετώπισης, μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες πιθανότητες κακών εκβάσεων και μικρότερες πιθανότητες λειτουργικής καλής έκβασης ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο. Ιδιαίτερα με δεδομένο το χρονικό παράθυρο του να διενεργήσει κανείς ενδοφλέβια θρομβόλυση, που διαλύει το θρόμβο του εγκεφαλικού, είναι περίπου 4.5 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων, ακόμα και ασθενείς με ήπια συμπτώματα, που θυμίζουν εγκεφαλικό, όπως η αδυναμία στο χέρι ή στο πόδι και η αδυναμία στην ομιλία, θα πρέπει να πηγαίνουν απαραιτήτως στα νοσοκομεία άμεσα, ώστε να κάνουν έγκαιρα τις θεραπείες που πρέπει. Αν δεν προσέλθουν στο νοσοκομείο και μείνουν στο σπίτι, υπάρχει σημαντική πιθανότητα να επιδεινωθούν τα προβλήματά τους και να μην πληρούν τα κριτήρια για τη λήψη κατάλληλης θεραπείας, όταν προσέλθουν στο νοσοκομείο σε δεύτερο χρόνο.

Το ότι υπάρχει κορονοϊός, δεν σημαίνει ότι δεν πάμε στο νοσοκομείο για σοβαρούς λόγους. Φυσικά και πάμε στο νοσοκομείο, όταν υπάρχει σοβαρός λόγος για την υγεία μας, όπου παίρνονται τα κατάλληλα μέτρα, για να μην εκτεθούμε στον κορονοϊό».