+slo-gun

ΔΕΙΤΕ ΤΑ LIVE
Χαρδαλιάς: «Δεν θα κάνω βήμα πίσω, δεν είναι θέμα μαγκιάς για κανέναν» (vid)

Χαρδαλιάς: «Δεν θα κάνω βήμα πίσω, δεν είναι θέμα μαγκιάς για κανέναν» (vid)

Χαρδαλιάς: «Δεν θα κάνω βήμα πίσω, δεν είναι θέμα μαγκιάς για κανέναν» (vid)

«Καμία χαλάρωση. Να αποτραπεί η διασπορά», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Στάθηκε στην ανάλυση της κατάστασης στο κρουαζιερόπλοιο  «Ελ. Βενιζέλος», μίλησε για τη σημερινή βελτιωμένη εικόνα σε τράπεζες και λαϊκές αγορές, ενώ ανακοίνωσε ότι μπαίνει σε καραντίνα η κοινότητα Φούστανη στην Έδεσσα.

Η Ελλάδα έφτασε πλέον τους 50 νεκρούς λόγω του κορονοϊού, ενώ τα νέα κρούσματα είναι 81 με το συνολικό αριθμό των περιπτώσεων στη χώρα μας να είναι πλέον 1.415, όπως γνωστοποίησε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας στην σημερινή ενημέρωση.

Αμέσως μετά τον Σωτήρη Τσιόδρας μίλησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

«Πολίτες και πολιτεία δίνουμε από κοινού τη μάχη για να κερδίσουμε τον κορονοϊό. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης είμαστε η "δημοκρατία της πειθούς". Κάποιοι λίγοι συνεχίζουν να αδιαφορούν. Η αυστηρότητά μας είναι για αυτούς. Δεν έχουμε προσωπικά με κανέναν και η προσπάθειά μας θέλουμε να έχει αποτέλεσμα. Μετράμε μέρες και εβδομάδες για να πάρουμε τη ζωή μας πίσω. Όμως προειδοποιούμε αυτούς που δεν μας ακούν. Δεν θα ανεχθούμε την ανεύθυνη στάση τους. Δεν είναι θέμα μαγκιάς για κανέναν είναι θέμα ευθύνης. Γι’ αυτό το διακύβευμα δεν θα κάνω ούτε ένα βήμα πίσω», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς. 

Παράλληλα ανακοίνωσε πως από σήμερα και για 14 ημέρες, τίθεται σε καραντίνα η κοινότητα Φούστανη της δημοτικής ενότητας Εξαπλατάνου στην Έδεσσα.

Πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε επίσης ότι το επιβατηγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» βρίσκεται αρόδου έξω από το λιμάνι του Πειραιά. Όπως είπε, ξεκίνησε από το Τσεσμέ της Τουρκίας στις 7 Μαρτίου με τελικό προορισμό την Ισπανία. Στις 23 Μαρτίου η Τουρκία αρνήθηκε την επιστροφή του και κατέπλευσε στον Πειραιά. Σχεδιάστηκε η διαδικασία επαναπατρισμού των 383 επιβατών του και πριν την οριστικοποίηση του σχεδίου επαναπατρισμού που θα γινόταν στις 29 Μαρτίου το Ινστιτούτο Παστέρ ενημέρωσε για θετικό αποτέλεσμα κορονοϊού. Αφορούσε Ελβετό υπήκοο, 73 ετών, μέλος του πληρώματος του πλοίου ο οποίος φέρεται να εμφάνισε συμπτώματα στις 26 Μαρτίου και λόγω επιδείνωσης αυτών μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Νίκαιας στις 28 Μαρτίου. Μετά την ενημέρωση για κρούσμα, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, την επομένη (30 Μαρτίου) μετέβη στο πλοίο. Έγινε έλεγχος σε 27 άτομα, στενές επαφές του 73χρονου, εκ των οποίων 20 βρέθηκαν θετικά. Έγινε διαχωρισμός του προσωπικού σε υψηλού, μετρίου και χαμηλού κινδύνου, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα. Χθες πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο υπόλοιπο πλήρωμα, τα αποτελέσματα του οποίου αναμένονται.

Ενίσχυση των Δήμων

Στην ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με επιπλέον 12 εκατ ευρώ για την σίτιση πολιτών που πραγματικά έχουν ανάγκη, προχωρά η κυβέρνηση. Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», λέγοντας ότι αποτελεί βασικό εργαλείο στην προσπάθεια που καταβάλλεται. Υπολογίζεται ότι εξυπηρετεί περίπου 75.000 πολίτες σε καθημερινή βάση. Συμμετέχουν 273 Δήμοι και απασχολούνται 3047 υπάλληλοι. Το πρόγραμμα ενισχύθηκε με περίπου 1200 εργαζομένους από τις δημοτικές υποδομές που έκλεισαν. Κάθε δήμος, όπως είπε ο υφυπουργός, δημιουργεί τηλεφωνικό κέντρο όπου θα μπορεί να απευθυνθεί όποιος έχει ανάγκη, ενώ σχεδιάζεται να διανέμονται κατ΄ οίκον μερίδες φαγητού σε αυτούς που μέχρι πρόσφατα σιτίζονταν από συσσίτια.