Νέες οδηγίες λόγω κοροναϊού για τη σωστή χρήσης της μάσκας

Gazzetta team
Νέες οδηγίες λόγω κοροναϊού για τη σωστή χρήσης της μάσκας
Νέες οδηγίες για τη χρήση μάσκας προέκυψαν από την έκτακτη σύσκεψη, που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης, στη Θεσσαλονίκη, υπό τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες:

Ποιοι πρέπει να κάνουν χρήση μάσκας

Μάσκες θα πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να φορούν όσοι ασθενείς έχουν συμπτώματα κρυολογήματος και εάν και εφόσον θα πρέπει να επισκεφθούν για να λάβουν ιατρική συμβουλή ή βοήθεια:

  • Νοσοκομεία (δημόσια ή ιδιωτικά)
  • Κέντρα Υγείας
  • ΤΟΜΥ, ΠΕΔΥ

Όπως εξηγεί, μιλώντας στο iatropedia.gr, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος: «Όποιος έχει συμπτώματα κοινού κρυολογήματος και εφόσον θα επισκεφθεί χώρους υγείας, να φορέσει μια απλή χειρουργική μάσκα και να πάει. Αυτός που έχει συνάχι και πρόκειται να πάει σε κάποιο ΠΕΔΥ ή σε κάποιο νοσοκομείο ή σε ΤΟΜΥ ή ακόμα και στον δικό του γιατρό, καλό είναι να φοράει μια μάσκα, γιατί δεν ξέρουμε πλέον ποιος έχει κρυολόγημα ή γρίπη και ποιος έχει προσβληθεί από τον κοροναϊό. Η πιθανότητα είναι πολύ μικρή, αλλά σε κάποιον συναχωμένο θα βρεθεί κάποιο άλλο τυχόν κρούσμα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

Το μέτρο έχει ιδιαίτερη σημασία για την υγειονομική θωράκιση της χώρας, καθώς έτσι προστατεύεται ο υγιής πληθυσμός και εμποδίζεται η πιθανή διασπορά του ιού.

Μάσκες, δε, θα πρέπει υποχρεωτικά να φορούν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό, που υποδέχεται ασθενείς με συνάχι ή συμπτώματα γρίπης, σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας κλπ

Ποιοι δεν πρέπει να φορούν μάσκα

Οι υγιείς δεν πρέπει να φορούν μάσκα, τονίζουν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές.

Ο κ. Εξαδάκτυλος τονίζει: «Οι υγιείς δεν έχουν κανέναν λόγο να φορούν μάσκα και επίσης έχουν έναν λόγο να χρησιμοποιούν μάσκες οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό που υποδέχονται ασθενείς με παρόμοιες παθήσεις, οι γραμματείς κ.α. Όλοι αυτοί που έχουν κάθε λόγο να φορούν μάσκα. Εγώ που είμαι πλαστικός χειρουργός στο ιατρείο μου, δεν έχω κανέναν λόγο να φοράω μάσκα».

Η κυβέρνηση έχει ζητήσει οι νέες προμήθειες και οι νέες εισαγωγές μασκών που γίνονται στη χώρα, να πηγαίνουν στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας και όχι στα φαρμακεία.

«Υποθέτω ότι είναι πολύ λογικό, γιατί πολύ μεγάλο μέρος αυτών των προϊόντων είναι και κατασκευής Κίνας, οπότε επειδή υπάρχει έλλειψη, με αυτόν τον τρόπο υπάρχει προστασία από την άσκοπη χρήση αυτών των υλικών».