Στα κορυφαία Prides του κόσμου το φετινό της Θεσσαλονίκης

Gazzetta team
Στα κορυφαία Prides του κόσμου το φετινό της Θεσσαλονίκης
Χαρακτηρίζοντας τη Θεσσαλονίκη «ελληνική πρωτεύουσα του πολιτισμού», μεγάλο σάιτ, που απευθύνεται στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, συμπεριλαμβάνει στη λίστα με τα μεγαλύτερα και καλύτερα Prides του κόσμου για το 2020 το EuroPride, που θα διοργανωθεί από το Thessaloniki Pride.

Στα κορυφαία 20 Prides όλου του κόσμου για το 2020 συμπεριλαμβάνεται το EuroPride, το οποίο φέτος έχει αναλάβει να φιλοξενήσει και να διοργανώσει η Θεσσαλονίκη και το Thessaloniki Pride, από τις 20 έως και τις 28 Ιουνίου.

Η ιστοσελίδα gaystarnews.com, που απευθύνεται στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, συγκαταλέγει στη λίστα της το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Υπερηφάνειας, και μάλιστα, πολύ ψηλά, χαρακτηρίζοντας τη Θεσσαλονίκη «ελληνική πρωτεύουσα του πολιτισμού».

Τονίζει, δε, πως η πόλη είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός, με πρόσβαση σε απίθανες αμμώδεις παραλίες.

Θυμίζουμε, στο Thessaloniki Pride ανέθεσαν τη διοργάνωση του EuroPride 2020 οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών Prides, σε ψηφοφορία, που έγινε στην ετήσια συνέλευσή τους, στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.

Το EuroPride είναι το κεντρικό Φεστιβάλ Υπερηφάνειας στην Ευρώπη, που προωθεί την ισότητα, την αγάπη και την ορατότητα των LGBTI (γκέι, λεσβιών, αμφί, τρανς, ίντερσεξ) και φιλοξενείται κάθε χρόνο σε διαφορετική ευρωπαϊκή πόλη. Ο θεσμός του EuroPride ξεκίνησε το 1992 και είναι η πρώτη φορά που θα φιλοξενηθεί στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Θεσσαλονίκη επικράτησε, τελικά, άνετα έναντι των τριών ανθυποψηφίων της, του Αμβούργου, του Μπέργκεν και των Βρυξελλών. Στην επικράτηση αυτή συνέβαλε το γεγονός ότι ο αγώνας για την εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των LGBTI είναι σε κρίσιμο σημείο στην Ελλάδα, καθώς επίσης και ότι η διεξαγωγή του EuroPride στη Θεσσαλονίκη θα έχει επιρροή και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, όπου η ομοφοβία και η τρανσφοβία είναι σε σχετικά υψηλά επίπεδα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στη Θεσσαλονίκη θα γίνει και το Ευρωπαϊκό Συνέδριο ΛΟΑΤ αστυνομικών. Αναμένεται να φιλοξενήσει περίπου 200 LGBT άτομα, που εργάζονται σε σώματα της αστυνομίας 18 χωρών της Ευρώπης, τα οποία θα συμμετάσχουν στην παρέλαση του EuroPride με τις στολές τους (το Σάββατο 27 Ιουνίου).

Πριν από λίγες μέρες, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απέρριψε το αίτημα του Σωματείου των Ελλήνων ΛΟΑΤ αστυνομικών για στήριξή τους στο εν λόγω συνέδριο...