Μεταβολή του καιρού: Σκόνη και λασποβροχές (χάρτες)

Gazzetta team
Μεταβολή του καιρού: Σκόνη και λασποβροχές (χάρτες)
Μεγάλα ύψη βροχής και σημαντική μεταφορά σκόνης από το Αφρικανικό χαμηλό που θα επηρεάσει τα νότια τμήματα της χώρας θα είναι τα χαρακτηριστικά του καιρού.

Βαρομετρικό χαμηλό που θα κινηθεί γρήγορα από τις βόρειες ακτές της Αφρικής προς την Κρήτη θα επηρεάσει τον καιρό των νοτίων τμημάτων της χώρας από τις πρωινές ώρες.

Βροχές, κατά τόπους ισχυρές, σποραδικές καταιγίδες και επικράτηση ενισχυμένων ανατολικών ανέμων θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της επερχόμενης κακοκαιρίας, σύμφωνα με το meteo.

Στους χάρτες που ακολουθούν φαίνεται η θέση του κέντρου του χαμηλού, ο ολικός υετός του προηγούμενου 12ώρου καθώς και το πεδίο των ανέμων για το βράδυ της Τρίτης 14/1 προς Τετάρτη 15/1 και για το μεσημέρι της Τετάρτης 15/1.

Η δημιουργία των βαρομετρικών χαμηλών αυτού του είδους οφείλεται στη διαφορά των χαρακτηριστικών των επιφανειακών ξηρών αερίων μαζών πάνω από την έρημο Σαχάρα και των υγρών πάνω από τα νερά της Μεσογείου.

Μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης θα επηρεάσουν όλη την Ανατολική Μεσόγειο και στη χώρα μας ιδιαίτερα την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, όπως φαίνεται χαρακτηριστικά στον χάρτη που ακολουθεί και παρουσιάζει την συγκέντρωση σκόνης κοντά στο έδαφος το μεσημέρι της Τετάρτης 14/1.