Ο λόγος που βομβαρδίστηκε δύο φορές η Σάμος και βρέθηκε οβίδα δίπλα από νηπιαγωγείο (pics)

Gazzetta team
Ο λόγος που βομβαρδίστηκε δύο φορές η Σάμος και βρέθηκε οβίδα δίπλα από νηπιαγωγείο (pics)
Εργάτες, που έσκαβαν δίπλα σε νηπιαγωγείο της Σάμου, έπαθαν σοκ όταν... χτύπησαν βόμβα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο!

Σοκαριστικό εύρημα στη Σάμο!

Στη διάρκεια εκσκαφής δίπλα σε νηπιαγωγείο του νησιού, οι εργάτες βρήκαν μια βόμβα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δίπλα ακριβώς από το κτίριο!

Τη φωτογραφία κοινοποίησε ο δημοσιογράφος της Σάμου, Γιάννης Νέγρης, με τη βόμβα να βρίσκεται, πιθανότατα, εκεί από το 1943.

Τότε, θυμίζουμε, και συγκεκριμένα στις 17 Νοεμβρίου, η Σάμος είχε βομβαρδιστεί από τους Γερμανούς και μάλιστα, για δεύτερη φορά.

Η πρώτη ήταν και πάλι Νοέμβριο, το 1940, αλλά από τους Ιταλούς και έγινε εξαιτίας της επίθεσης, που οργάνωσαν και πραγματοποίησαν Σαμιώτες, εναντίον ιταλικού φυλακίου στο Αγαθονήσι, στις αρχές του ελληνοϊταλικού πολέμου.

Η «απάντηση» των Ιταλών υπήρξε άμεση, με τρία πολεμικά πλοία να βομβαρδίζουν το Τηγάνι (σημ. Πυθαγόρειο), ενώ, την ίδια μέρα, έξι ιταλικά αεροπλάνα βομβάρδισαν το λιμάνι του Βαθιού για περίπου μισή ώρα.

Ο βομβαρδισμός της Σάμου, ωστόσο, τρία χρόνια αργότερα, από τους Γερμανούς, υπήρξε σφοδρότατος και καταστροφικός, καθώς κράτησε τρεις ώρες, αφήνοντας πίσω του 75 θύματα, 300 τραυματίες και τεράστιες υλικές καταστροφές.

Ουσιαστικά, ήταν η γερμανική αντίδραση εναντίον των πρώην συμμάχων τους, Ιταλών, όσο και εναντίον της Σάμου, καθώς, μετά τη συνθηκολόγηση των πρώτων και την απελευθέρωση του νησιού, γνωστή και ως «προσωρινή απελευθέρωση της Σάμου», η Σάμος έγινε το πρώτο ελληνικό έδαφος που απελευθερώθηκε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στο διάστημα, λοιπόν, αυτό το νησί διοικήθηκε από Προσωρινή Διοικητική Επιτροπή, με επικεφαλής τον μητροπολίτη Ειρηναίο.

Τότε, ήρθε στη Σάμο ο υπουργός της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης στο Κάιρο, Μανόλης Σοφούλης και περί τα τέλη Οκτωβρίου ο Ιερός Λόχος, 200 μαχητές του οποίου έπεσαν με αλεξίπτωτα στη Βλαμαρή, για την ενίσχυση της αμυντικής δύναμης του νησιού εναντίον των Γερμανών, που την αποτελούσαν η Ιταλική Μεραρχία CUNEO, 1.200 Έλληνες αντάρτες και 700 Βρετανοί.

Η γερμανική αντίδραση, ωστόσο, στις εξελίξεις υπήρξε, όπως προείπαμε, σκληρότατη, βίαιη και καλά μελετημένη...

Η βόμβα, που βρέθηκε δίπλα στο νηπιαγωγείο, θα εξουδετερωθεί, αφού πρώτα εκκενωθεί η περιοχή.