Έληξε η «πολιορκία» της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη

Gazzetta team
Έληξε η «πολιορκία» της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη
Οι υποστηρικτές παραστρατιωτικών οργανώσεων, που διαδήλωναν κατά των αμερικανικών αεροπορικών βομβαρδισμών εναντίον μιας φιλοϊρανικής πολιτοφυλακής στο Ιράκ, αποσύρθηκαν από την περίμετρο της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη.

Ωστόσο, λιγοστοί παρέμειναν στην περιοχή και ξεκίνησαν να στήνουν ένα στρατόπεδο διαμαρτυρίας μπροστά από ένα γειτονικό ξενοδοχείο. Μια μικρή ομάδα διαδηλωτών που παρέμεινε είπε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει αν οι αμερικανικές δυνάμεις δεν εκδιωχθούν από το Ιράκ.

Την Τρίτη, η εξωτερική περίμετρος της πρεσβείας κατακλύστηκε από διαδηλωτές οργισμένους από τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές κατά μιας υποστηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης, της Κατάεμπ Χεζμπολάχ, που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 25 μέλη της.

Διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στο κτίριο, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης σε μια προσπάθεια να τους διαλύσουν.

Στη διάρκεια της νύχτας οι διαδηλωτές έστησαν σκηνές έξω από την πρεσβεία και το πρωί της Τετάρτης έφερναν προμήθειες σε τρόφιμα, μαγειρικά σκεύη και στρώματα αφήνοντας να εννοηθεί ότι σχεδίαζαν να παραμείνουν επί μακρόν.

Οι Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης, ένας συνασπισμός παραστρατιωτικών ομάδων στις οποίες κυριαρχούν φιλοϊρανικές σιιτικές ομάδες, που έχουν πλέον ενταχθεί στον τακτικό στρατό του Ιράκ, κάλεσαν το πλήθος να αποσυρθεί τώρα που το «μήνυμά του ακούστηκε».

Το Παρίσι καταδικάζει απερίφραστα

Η Γαλλία καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 25 μέλη της.

Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί εξέφρασε ακόμη την «πλήρη αλληλεγγύη» της χώρας της προς τις ΗΠΑ.

«Η Γαλλία καταδικάζει απερίφραστα τις επιθέσεις που εκδηλώθηκαν εναντίον των δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού στο Ιράκ και τις απόπειρες εισβολής στην περίμετρο της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη», είπε η υπουργός από τα Στενά του Ορμούζ, που υποδέχτηκε το νέο έτος μαζί με το πλήρωμα της φρεγάτας Courbet, σύμφωνα με τη δήλωσή της, που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Η Γαλλία είναι ένας από τους βασικούς εταίρους των ΗΠΑ στον διεθνή συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών στην περιοχή. Έχει επίσης στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ κυρίως συμμετέχοντας στην εκπαίδευση των ιρακινών στρατιωτών.