Ολοκληρώθηκε η μεγάλη πορεία για το Πολυτεχνείο - Άνοιξαν οι σταθμοί του Μετρό (pics & vids)

Gazzetta team
Ολοκληρώθηκε η μεγάλη πορεία για το Πολυτεχνείο - Άνοιξαν οι σταθμοί του Μετρό (pics & vids)
Μαζική ήταν η συμμετοχή στη μεγάλη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία για την 46η επέτειο από την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο.

Με τη μεγάλη πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ κορυφώθηκαν οι εορτασμοί για το Πολυτεχνείο.

Λίγο πριν τις 19:00 άνοιξαν οι σταθμοί του Μετρό «Σύνταγμα», «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής».

Στο Πολυτεχνείο έφτασε λίγο πριν τις 3:30 το μεσημέρι η αιματοβαμμένη σημαία της εξέγερσης του 1973. Οι νεολαίοι, που μετέφεραν τη σημαία, φώναξαν το σύνθημα «αδέλφια ζείτε εσείς μας οδηγείτε».

Μόλις έφτασαν έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ σήκωσαν τα χέρια τους, τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο και διαλύθηκαν.

Στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ επικεφαλής ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Μαζί του ήταν και ο γραμματέας του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Βούτσης, ο Νίκος Παππάς, ο Νίκος Τόσκας, η Αννέτα Καββαδία και άλλοι.

Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, πήραν μέρος στην πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Σύμφωνα με την εκτίμηση της ΕΛ.ΑΣ., περίπου 8.000 διαδήλωσαν με το μπλοκ του ΠΑΜΕ, στους 1.000 οι διαδηλωτές στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ και περίπου 11.000 στα υπόλοιπα μπλοκ.

«Διδασκόμαστε από την ιστορία, από την ίδια την πορεία της ταξικής πάλης. Συνεχίζουμε αγωνιστικά στον ίδιο δρόμο για την ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος, για την κοινωνική συμμαχία, τον σοσιαλισμό», δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην πορεία του Πολυτεχνείου.

Λίγο πριν τις 13:30 οι επισκέπτες του Πολυτεχνείου άρχισαν να εκκενώνουν τους χώρους του ιδρύματος, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης της Επιτροπής Εορτασμού της 17ης Νοέμβρη, κατά την οποία έγινε η ανάκρουση του ύμνου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αφού προηγήθηκε το προσκλητήριο των νεκρών.

Μετά την αποχώρηση των συγκεντρωμένων από το Πολυτεχνείο, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις τοποθετήθηκαν μπροστά και γύρω από το κτήριο της Πατησίων.

Τα φετινά μέτρα ασφαλείας είναι τα πιο αυστηρά των τελευταίων ετών, με περισσότερους από 5.500 αστυνομικούς κάθε υπηρεσίας στους δρόμους.

Το βάρος πέφτει στους άνδρες της Ασφάλειας, που ήδη επιτηρούν το Πολυτεχνείο, την ΑΣΟΕΕ, τη Νομική και άλλες μεγάλες πανεπιστημιακές σχολές σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, στις διμοιρίες ΜΑΤ και ΥΜΕΤ που σηκώνουν το βάρος της καταστολής των επεισοδίων και τη νεοσύστατη Ομάδα «Δράση» (σ.σ. η νέα «ΔΕΛΤΑ»).

Από αέρος υπάρχει επιτήρηση εδώ και ώρες τόσο από το ελικόπτερο της αστυνομίας όσο και από drones, υπό τον φόβο... αντιεξουσιαστικού παρκούρ.

Πηγή: reader.gr