Μητσοτάκης σε Ζάεφ: «Δεν θα υπέγραφα την Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά η Ελλάδα θα την σεβαστεί»

Gazzetta team
Μητσοτάκης σε Ζάεφ: «Δεν θα υπέγραφα την Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά η Ελλάδα θα την σεβαστεί»
Χωρίς δηλώσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ολοκληρώθηκε το σύντομο τετ-α-τετ του με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο των εργασιών της Γ.Σ. του ΟΗΕ.

Επρόκειτο για μια πρώτη επαφή των δύο ηγετών, με δεδομένη και την έντονα αρνητική στάση της ΝΔ προεκλογικά για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Κατά πληροφορίες, στη συνάντησή τους ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι αυτός δεν θα υπέγραφε τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ προσέθεσε ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε ό,τι ήταν δυνατό, προκειμένου αυτή να μην κυρωθεί.

Ο πρωθυπουργός, πάντως, υπογράμμισε ότι, από τη στιγμή που κυρώθηκε, η Συμφωνία αποτελεί πλέον μέρος του διεθνούς δικαίου, συνεπώς η Ελλάδα δεν έχει περιθώριο να μην την σεβαστεί. Υπό αυτό το πρίσμα, κάλεσε τον ομόλογό του να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση στην εφαρμογή των δεσμεύσεων της Συμφωνίας, με ειδική έμφαση στο ζήτημα των εμπορικών σημάτων.

Με τη σειρά του, ο κ. Ζάεφ υπογράμμισε ότι πρόθεση της κυβέρνησής του είναι να προχωρήσουν όλες οι αλλαγές το συντομότερο δυνατόν, προσθέτοντας ότι βούλησή του είναι να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να διευθετηθούν όλα τα ζητήματα που συνδέονται με την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε.

Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι δύο ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας και Νικολά Ντιμιτρόφ και από ελληνικής μεριάς οι κ.κ. Πέτσας, Παπαδοπούλου και Μητρόπουλος.

Πηγή: reader.gr