Οι καταλήψεις που προβληματίζουν την ΕΛ.ΑΣ.

Gazzetta team
Οι καταλήψεις που προβληματίζουν την ΕΛ.ΑΣ.
Στις 18 «ενεργές» καταλήψεις στην περιοχή των Εξαρχείων εστιάζει το ενδιαφέρον της ΕΛ.ΑΣ., με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να σχεδιάζει την εκκένωση τους.

Αυτό, βέβαια, δεν πρόκειται να γίνει με βιασύνη καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος αντιδράσεων από την πλευρά των αντιεξουσιαστών.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι για 11 κτήρια (σ.σ. σε σύνολο 46 που τελούν υπό κατάληψη) έχουν υποβληθεί μηνύσεις από τους ιδιοκτήτες και το Δημόσιο, και έχουν εκδοθεί ισάριθμες εισαγγελικές παραγγελίες για την εκκένωσή τους. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκεται και η κατάληψη - «έδρα» της πιο γνωστής αναρχικής ομάδας των Εξαρχείων, κάτι που αυξάνει τον βαθμό επικινδυνότητας. Οι αξιωματικοί της Αστυνομίας γνωρίζουν ότι και επιχειρησιακά δεν θα είναι εύκολη υπόθεση η εκκένωση -καθώς αναμένονται δυναμικές αντιδράσεις- αλλά και η συνέχεια θα είναι ακόμα πιο δύσκολη.

Θεωρείται δεδομένο ότι οι αντιεξουσιαστές θα επιχειρήσουν ανακατάληψη (σ.σ. είναι προφανές ότι στο συγκεκριμένο κτηριο δεν αρκεί να μπουν τσιμεντόλιθοι και να αλλάξουν πόρτες), άρα θα απαιτηθεί... ημιμόνιμη εγκατάσταση αστυνομικής δύναμης. Με απλά λόγια δεν θα έχει καμία σχέση με τις καταλήψεις που εκκενώθηκαν τη Δευτέρα, όπου διέμεναν πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες.

Ήδη, πάντως, και γι’ αυτές είχαμε την πρώτη αντίδραση των Εξαρχείων, καθώς τα ξημερώματα της Τετάρτης ομάδες κουκουλοφόρων επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ και πέτρες εναντίον διμοιριών των ΜΑΤ σε Τοσίτσα και Χαριλάου Τρικούπη.

Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται ιδιαίτερα... θερμό, καθώς η επιχείρηση «εκκαθάρισης» των Εξαρχείων από την ΕΛ.ΑΣ. περνά και από τις καταλήψεις κτηρίων.

Ορισμένα, μάλιστα, είναι σίγουρο πως αποτελούν «αποθήκες» πολεμοφοδίων και «ορμητήρια» επιθέσεων, ενώ έχουν βρει καταφύγιο σε αυτά αντιεξουσιαστές τόσο Έλληνες όσο και αλλοδαποί, όπως ο Γάλλος που συνελήφθη τη Δευτέρα στην κατάληψη Gare.

Πηγή: reader.gr