Δίκη Χρυσής Αυγής: Ήταν στο «Κοράλλι» το βράδυ της δολοφονίας αλλά δεν είδε πουθενά τον Ρουπακιά

Gazzetta team
Δίκη Χρυσής Αυγής: Ήταν στο «Κοράλλι» το βράδυ της δολοφονίας αλλά δεν είδε πουθενά τον Ρουπακιά
Βρέθηκε ο πρώτος κατηγορούμενος, εκτός του Γιώργου Ρουπακιά, που τοποθετεί τον εαυτό του στον τόπο του εγκλήματος.

Ο πρώτος κατηγορούμενος εκτός από τον Γιώργο Ρουπακιά, που ομολόγησε πως βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος, έγινε ο Θανάσης Τζόρβας που απολογήθηκε σήμερα στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Όλοι οι υπόλοιποι έχουν αρνηθεί την παρουσία τους στο σημείο.

Όπως είπε ο 42χρονος κατηγορούμενος, είδε το αυτοκίνητο του Ρουπακιά το οποίο συνοδευόταν από μηχανάκια «με ανθρώπους που φορούσαν μαύρα» να κατευθύνονται προς το Κερατσίνι. Ο ίδιος, όπως είπε, αφού έλαβε το μήνυμα για το κάλεσμα στην Τοπική, πήγε με τον συγκατηγορούμενο, εξάδελφό του, αλλά βρήκαν κλειστά τα γραφεία. Έτσι και ενώ κατευθύνονταν προς τα σπίτια τους, είδαν τυχαία το αυτοκίνητο του Γιώργου Ρουπακιά και αποφάσισαν να τον ακολουθήσουν, θεωρώντας ότι εκείνος γνώριζε τον προορισμό τους. «Είδα τέσσερις-πέντε μηχανές να προπορεύονται του αυτοκινήτου. Φορούσαν κράνη. Θεώρησα ότι είναι κάποιοι από τα γραφεία γιατί φορούσαν μαύρα. Τους ακολούθησα, πιστεύοντας ότι πάμε για να μοιράσουμε τρικάκια [...] δεν γνώριζα κάτι άλλο».

Σύμφωνα με τον Θ. Τζόρβα, κάποια στιγμή και ενώ δεν έβλεπαν πια μπροστά τους το αυτοκίνητο του Ρουπακιά, είδαν αστυνομία και σκέφτηκαν να πάνε μήπως χρειαζόταν να «χωρίσουμε κάποιο δικό μας άνθρωπο» γιατί είδαν τους αστυνομικούς να «τραβάνε κάποιον». Ο κατηγορούμενος περιέγραψε ένταση και φωνές άλλα «όχι ξύλο» και περίπου 50-60 άτομα από τα οποία δεν αναγνώρισε κανέναν. Ο ίδιος και ο ξάδελφός του, όπως είπε, έφυγαν όταν άκουσαν κάποιον να φωνάζει από μακριά «σπάστε, αστυνομία».

Την εμπλοκή του στην υπόθεση ο Θ. Τζόρβας την απέδωσε και αυτός σε ένα τηλεφώνημα που έκανε μόλις γύρισε στο σπίτι του. «Έκανα το μεγαλύτερο λάθος της ζωής μου, πήρα τηλέφωνο τον Ρουπακιά. Τα ανθρώπινα λάθη πληρώνονται ακριβά [...] Δεν κρύβομαι, δεν έχω να κρύψω κάτι», είπε.

Ο Ρουπακιάς, κατά τον κατηγορούμενο, του ζήτησε να μιλήσει με τον Γ. Πατέλη τον οποίο κάλεσε ο Θ. Τζόρβας, αλλά δεν μίλησαν γιατί ο πυρηνάρχης του το έκλεισε. Μέχρι τότε ο κατηγορούμενος, όπως απολογήθηκε, δεν ήξερε τι έγινε στο Κερατσίνι. Το έγκλημα το έμαθε την επόμενη ημέρα και σοκαρίστηκε. «Έκλαιγα, έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου», είπε.

Στον κατηγορούμενο επισημάνθηκε από το δικαστήριο ότι κάποιοι ισχυρισμοί που προέβαλε σήμερα ήρθαν σε αντίθεση με όσα είχε αναφέρει στην ανάκριση. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η υπεράσπιση υπέβαλε αίτημα για ηχογράφηση των πρακτικών της δίκης επικαλούμενη τον νέο Ποινικό Κώδικα για τα κακουργήματα, αίτημα για το οποίο το δικαστήριο επιφυλάχθηκε.

Τσαλίκης: «Μιλούσαμε για καναρίνια κι αποκλειστικές νοσοκόμες»

Ούτε με τη Χρυσή Αυγή ούτε με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα έχει σχέση ο κατηγορούμενος για συνέργεια στην ανθρωποκτονία, Λέων Τσαλίκης, ο οποίος απολογείται στη δίκη για την εγκληματική οργάνωση.

Ο 47χρονος Λέων Τσαλίκης είχε βρεθεί στην καφετέρια Κοράλλι μαζί με τον Ιωάννη Άγγο, τον άνθρωπο που κινητοποίησε το τάγμα εφόδου που επιτέθηκε στον Παύλο Φύσσα και τους φίλους του το βράδυ της 17ης προς τη 18η Σεπτεμβρίου 2013.

Απολογούμενος ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ο Λέων Τσαλίκης υποστήριξε σήμερα πως «δεν αντιλήφθηκε τίποτα» εντός της καφετέριας, πως απλώς του ανέφερε ο Ιω. Άγγος ότι η παρέα πίσω του τον κοιτούσε επίμονα και έκανε σχόλια για τη μπλούζα της Χρυσής Αυγής που φορούσε ανάποδα και ότι ο ίδιος δεν έδωσε σημασία. Όπως είπε, έμαθε μετά τα μεσάνυχτα και ενώ βρισκόταν σπίτι του πως «έγινε φασαρία στην οδό Τσαλδάρη... μάλλον για το ποδόσφαιρο».

Σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε ο κατηγορούμενος, έφυγε από την καφετέρια πριν τελειώσει ο αγώνας και επέστρεψε στο σπίτι του, που βρίσκεται 50 μέτρα από το Κοράλλι. Ο Λ. Τσαλίκης ανέφερε ότι εκείνο το βράδυ είχε δανείσει τη μηχανή του σε έναν φίλο του, ο οποίος του την επέστρεψε περίπου μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα. Αυτός ο φίλος του, όπως απολογήθηκε, ήταν που τον πληροφόρησε ότι στην Τσαλδάρη έγινε μεγάλη φασαρία «μάλλον για το ποδόσφαιρο».

Ο κατηγορούμενος είπε πως από το σπίτι του επικοινώνησε τηλεφωνικά τόσο με τον Ιω. Άγγο όσο και με τον συγκατηγορούμενο του Ελπιδοφόρο Καλαρίτη, με τον οποίο μίλησαν για τα καναρίνια αφού ασχολείται με αυτά ως χόμπι. Επίσης, μίλησε με συγκατηγορούμενη του αστυνομικό, η οποία ήθελε να τη βοηθήσει να βρει αποκλειστική νοσοκόμα για την μητέρα της που ήταν άρρωστη.

Ο Λ. Τσαλίκης ανέφερε στο δικαστήριο ότι την επομένη που άκουγε στις ειδήσεις για το έγκλημα δεν θέλησε να ρωτήσει τίποτα κανέναν φίλο του, ούτε τον Ιω. Άγγο, με τον οποίο είχε συναντηθεί δύο τρεις μέρες μετά. «Τους έβαλα όλους σε απόσταση», πρόσθεσε.

Πρόεδρος: Γιατί;

Κατηγορούμενος: Επειδή ανήκαν στη Χρυσή Αυγή και με ενοχλούσαν όσα έλεγαν. Έπαιρνε η μπάλα και εμένα, γιατί ανέφεραν πως ήμουν και εγώ στην καφετέρια.

Ο κατηγορούμενος δεν θυμόταν, όπως απάντησε σε ερώτηση της προέδρου, μήνυμα που είχε στείλει σε συγκατηγορούμενο του, στο οποίο έγραφε «παρακολουθούν τα τηλέφωνα. Προσοχή».

Όπως σημείωσε, η μόνη σχέση που είχε με τη Χρυσή Αυγή ήταν ότι είχε πάει δύο φορές στα γραφεία της για να πάρει τρόφιμα γιατί είχε οικονομικές δυσκολίες. Όταν ρωτήθηκε για φωτογραφία του που χαιρετά ναζιστικά, απάντησε ότι τη δεύτερη φορά που πήγε για τρόφιμα, «στο τέλος είπαν να βγάλουν μια φωτογραφία. Εγώ δεν χαιρετώ φασιστικά. Είχα υψώσει τη γροθιά μου».