Τσελέντης: «Φαίνεται πως το φαινόμενο εξάντλησε τη δυναμική του» (vid)

Gazzetta team
Τσελέντης: «Φαίνεται πως το φαινόμενο εξάντλησε τη δυναμική του» (vid)
Δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας μετά το σεισμό των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Αττική και το φαινόμενο παρουσιάζει εικόνα εκτόνωσης δήλωσε ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, μετά τη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι ο κρατικός μηχανισμός θα παραμείνει σε πλήρη ετοιμότητα όλο το 48ωρο για προληπτικούς λόγους.

Στις 10 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον επικεφαλής του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, Ευθύμη Λέκκα, προκειμένου να γίνει γνωστή η μετασεισμική ακολουθία και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν.

«Είναι θετικό ότι υπάρχουν μετασεισμοί μεγέθους 4,2 Ρίχτερ» δήλωσε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού Ευθύμιος Λέκκας.

Όπως είπε ο κ. Λέκκας, ο σεισμός στην Αττική προήλθε από την ενεργοποίηση του ρήγματος που βρίσκεται στον δυτικό ορεινό όγκο της Πάρνηθας.

Τσελέντης: Εκτιμώ πως ήταν ο κύριος σεισμός

Την ίδια ώρα ο σεισμολόγος Ακης Τσελέντης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εκτίμησε ότι η δόνηση των 5,1 Ρίχτερ ήταν το κύριο γεγονός.

Παράλληλα, ο κ. Τσελέντης σημείωσε ότι υπάρχει πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα και το ρήγμα που έδωσε το σεισμό φαίνεται πως έχει εξαντλήσει τη δυναμικότητά του.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Μανώλης Σκορδίλης δήλωσε ότι ο σεισμός έγινε «κοντά στη βορειοδυτική απόληξη του ρήγματος που έδωσε τον σεισμό του 1999. Δεν έχουμε διέγερση γειτονικής περιοχής ή κάποιου άλλου ρήγματος».

Υπογράμμισε επίσης ότι, «ένα τέτοιο μήκος σεισμού δ εν δικαιολογεί εκδήλωση σεισμού μεγαλύτερου από αυτόν που έχει γίνει ως τώρα, αυτό είναι το αισιόδοξο μήνυμα που έχουμε μέχρι στιγμής».