Μειώνεται κι επίσημα η θητεία για τα παιδιά τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών (vid)

Gazzetta team
Μειώνεται κι επίσημα η θητεία για τα παιδιά τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών (vid)
Μειώνεται και επίσημα η στρατιωτική θητεία για τα τέκνα τριτέκνων και πολυτέκνων οικογενειών, όπως είχε προαναγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Παναγιώτης Ρήγας, ήδη από την περασμένη εβδομάδα.

Σε συνέντευξη Τύπου για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ, ο Ευάγγελος Αποστολάκης ανακοίνωσε επίσης ότι όσον αφορά στους αντιρρησίες συνείδησης, η διάρκεια της θητείας τους εξισώνεται με αυτή της στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης. Μέχρι σήμερα, οι αντιρρησίες συνείδησης υπηρετούσαν δύο μήνες παραπάνω από την υποχρεωτική θητεία.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται επίσης ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους ανυπότακτους, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα να τακτοποιηθούν για την ανυποταξία τους μέχρι και το τέλος του 2020.

Στις κυριότερες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται η επέκταση στους στρατιωτικούς, της δυνατότητας που ήδη έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για την εκπροσώπηση και την υπεράσπισή τους στα ποινικά δικαστήρια για υπηρεσιακές υποθέσεις από λειτουργούς του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και επίσης, λαμβάνεται μέριμνα για το ωράριο εργασίας και τις μεταθέσεις του προσωπικού που έχει σοβαρά προβλήματα υγείας ή επιμελείται άτομα με αναπηρία και συστήνονται τα Γραφεία Νομικής Προστασίας Στελεχών, με σκοπό να παρέχουν άμεση και απευθείας ενημέρωση στα στελέχη σχετικά με υπηρεσιακές τους υποθέσεις, αλλά και να συνδράμουν τα Επιτελεία στον εντοπισμό τυχόν περιπτώσεων κακοδιοίκησης.

Παράλληλα, ικανοποιείται ένα χρόνιο αίτημα των Εθελοντών Μακράς Θητείας για την εν ενεργεία εισαγωγή τους στο σώμα των Αξιωματικών με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού και την απονομή του αποστρατευτικού βαθμού του Υπολοχαγού.

Τέλος. καθιερώνεται νέου τύπου δελτίο ταυτότητας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που από ό,τι ξέρετε είχε κάποια προβλήματα σαν ταξιδιωτικό έγγραφο, προκειμένου να χρησιμεύσει σαν ταξιδιωτικό έγγραφο και να εκσυγχρονιστούν οι προδιαγραφές ασφαλείας του, ενώ καθορίζονται ευνοϊκότερα κριτήρια εισαγωγής των μαθητών των περιοχών της Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στις 23-24 Ιουλίου 2018 σε στρατιωτικές σχολές για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.