Ο φόβος του βιασμού στοιχειώνει τις παιδιά και γυναίκες στη Μόρια

Gazzetta team
Ο φόβος του βιασμού στοιχειώνει τις παιδιά και γυναίκες στη Μόρια
Τους σοβαρούς κινδύνους ασφάλειας που αντιμετωπίζουν στη Μόρια οι ευπαθείς ομάδες των προσφύγων, όπως είναι τα παιδιά και οι γυναίκες, επισημαίνει με δημοσίευμά του το περιοδικό Newsweek.

«Δεν κλείνουμε μάτι τα βράδια», εξομολογούνται οι γυναίκες-πρόσφυγες που φοβούνται για τη σωματική ασφάλεια των ανήλικων παιδιών τους που βρίσκονται για μήνες εγκλωβισμένοι στο κέντρο υποδοχής προσφύγων που έχει γίνει αντικείμενο διεθνούς κατακραυγής λόγω των απαράδεκτων συνθηκών διαβίωσης.

Τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης που έχουν αναφερθεί από τα μέσα Μαΐου στο hotspot της Λέσβου, καθώς και στον ελαιώνα έξω από τη Μόρια όπου έχουν κατασκηνώσει εκατοντάδες οικογένειες προσφύγων έχουν σημάνει συναγερμό στο νησί του Βορείου Αιγαίου.

Ο συντονιστής της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Δρ. Ντέκλαν Μπάρι, δήλωσε στο Newsweek ότι τους τελευταίους πέντε μήνες οι ιατροί της οργάνωσης διαπιστώνουν ένα περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης την εβδομάδα, το οποίο σημαίνει συνολικά 21 περιστατικά από τα μέσα Μαΐου.

Θύματα στις επιθέσεις αυτές ήταν γυναίκες, παιδιά και άντρες στο κέντρο υποδοχής της Μόριας, αλλά στα μισά από αυτά (τουλάχιστον 10) θύμα ήταν ανήλικα κορίτσια και αγόρια, καθώς και δύο πεντάχρονα παιδιά. Ορισμένα από αυτά τα περιστατικά αφορούσαν βιασμούς, ενώ άλλα «ακατάλληλη σεξουαλική επαφή».

«Σε μία συγκεκριμένη περίπτωση, ένας πατέρας που βρίσκεται μόνος στη μόρια με το παιδί του, έλειψε για λίγο από τη σκηνή για να φέρει φαγητό. Όταν επέστρεψε, βρήκε το παιδί του σεξουαλικά κακοποιημένο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μπάρι.

Αυτοτραυματισμοί και αυτοκτονικές τάσεις

Το αποτέλεσμα των περιστατικών και της απειλής κακοποίησης είναι να έχουν αυξηθεί τα περιστατικά αυτοτραυματισμού αλλά και αυτοκτονικών τάσεων μεταξύ των παιδιών και των εφήβων.

«Ένα περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης είναι από μόνο του αδιανόητο, πόσω μάλλον όταν έχουμε ένα περιστατικό την εβδομάδα», καταγγέλλει ο Μπάρι που είναι βέβαιος ότι τα περιστατικά συμβαίνουν με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα από αυτά που αναφέρεται.
«Πρέπει να αποδεχθούμε ότι οφείλεται σε αποτυχία του συστήματος», τονίζει ο ίδιος.

Πηγή: reader.gr