Πέντε χρόνια μετά: Καρέ-καρέ η ψηφιακή απεικόνιση της δολοφονίας Φύσσα (pics)

Gazzetta team
Πέντε χρόνια μετά: Καρέ-καρέ η ψηφιακή απεικόνιση της δολοφονίας Φύσσα (pics)
H μελέτη της Forensic Architecture παρουσιάστηκε στη δίκη της Χρυσής Αυγής στα δικαστήρια Κορυδαλλού.

Παρουσιάστηκε στη δίκη της Χρυσής Αυγής, στα δικαστήρια Κορυδαλλού η μελέτη της Forensic Architecture, η οποία παρήγαγε ψηφιακή απεικόνιση των κινήσεων των Χρυσαυγιτών και των αστυνομικών δυνάμεων, πριν και κατά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, στις 18 Σεπτέμβρη του 2013.

Οι δικηγόροι της υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής δεν κατάφεραν να σταματήσουν την προβολή με την ένστασή τους. Η μελέτη ανατέθηκε στο ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture, από την οικογένεια του Παύλου Φύσσα, είχε ως σκοπό την εκ νέου εξέταση του οπτικοακουστικού υλικού που περιλαμβάνεται στη δικογραφία και επιδίδεται στη χωρική και χρονική ανάλυση των γεγονότων που προηγήθηκαν της δολοφονίας.

Στόχος, είναι να προκύψει η τοποθέτηση των αστυνομικών των ομάδων της ΔΙΑΣ, σε σχέση με το σημείο της δολοφονίας, καθώς και άλλων εμπλεκομένων προσώπων που υπήρξαν μάρτυρες στο συμβάν.

Οι οκτώ αστυνομικοί που παρίσταντο στο σημείο ισχυρίστηκαν στις μαρτυρικές τους καταθέσεις ότι έφτασαν πολύ αργά για να αποτρέψουν την επίθεση. Αντίθετα με τις μαρτυρίες των αστυνομικών, πληθώρα αυτόπτων μαρτύρων τους τοποθετούν κοντά στην σκηνή του εγκλήματος, μερικά λεπτά πριν από τη δολοφονία. Ενώ οι αστυνομικοί υποστήριξαν τις αρχικές τους καταθέσεις ενώπιον του δικαστηρίου, αυτές παρουσιάζουν αξιοσημείωτες ασυνέχειες, και εγείρουν σημαντικά ερωτήματα ως προς την αξιοπιστία τους.

Η παρούσα αναφορά ερευνά την φερεγγυότητα των μαρτυριών αυτών και συνοδεύει τη σχετική μελέτη σε μορφή βίντεο που υποβλήθηκε στο δικαστήριο την 19η Ιουλίου 2018.

Πηγή: reader.gr