Σε δημοπρασία το σπίτι του Βωβού

Gazzetta team
Σε δημοπρασία το σπίτι του Βωβού
Στο σφυρί βγαίνει η κατοικία του άλλοτε ισχυρού άντρα του real estate Μπάμπη Βωβού που η δυναστεία του κατέρρευσε το 2012.

Ο πλειστηριασμός της διώροφης κατοικίας που βρίσκεται σε οικόπεδο άνω του 1 στρέμματος στο Παλαιό Ψυχικό έχει προγραμματιστεί για τις 28 Μαρτίουμε τιμή εκκίνησης 2,5 εκατ. ευρώ.

Ο Μπάμπης Βωβός ήταν ο πρώτος έλληνας επιχειρηματίας που ξέφυγε από τον ρόλο του «εργολάβου – κατασκευαστή» και έφτιαξε μια πραγματική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων, όπου επέλεγε το οικόπεδο που θα φτιαχνόταν το κτήριο, έβρισκε χρηματοδότηση για το ακίνητο και τις εταιρείες που θα το νοίκιαζαν.

Από την ίδρυση της το 1974 η Μπάμπης Βωβός - Διεθνής Τεχνική έχει κατασκευάσει περισσότερα από 30 γραφειακά συγκροτήματα, με συνολική έκταση μεγαλύτερη των 500.000 τετραγωνικών μέτρων. Μετά από 30 χρόνια συνεχούς ανάπτυξης και ενώ η εταιρεία έχει εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 2009 αλλάζουν όλα. Από την μια το πάγωμα αρχικά και στη συνέχεια η πτώση των ενοικίων ανατρέπουν τα οικονομικά δεδομένα για τον όμιλο. Από την άλλη, η ΜΒΔΤ δέχεται μεγάλο πλήγμα από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έβαλε στον «πάγο» την Διπλή Ανάπλαση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και του Βοτανικού. Βάσει αυτού του σχεδίου η εταιρεία θα έδινε οικόπεδο επί του Βοτανικού που θα κατασκευαζόταν το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού με αντάλλαγμα υψηλότερους συντελεστές δόμησης για το εμπορικό κέντρο που θα κατασκεύαζε δίπλα από το νέο γήπεδο. Μετά από αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής που υποστήριζε τότε και ο ΣΥΡΙΖΑ το θέμα πήγε στο ΣτΕ με αποτέλεσμα εντέλει να ακυρωθεί.

Για το συγκεκριμένο έργο η ΜΒΔΤ είχε δανειστεί 120 εκατ. ευρώ γεγονός «στραγγάλισε» οικονομικά την εταιρεία, η οποία σταμάτησε να πληρώνει μισθούς και εισφορές. Τον Οκτώβριο του 2012 κατατέθηκε η αίτηση πτώχευσης της εταιρείας, περίπου έναν μήνα αργότερα ο ίδιος ο Μπάμπης Βωβός συλλαμβάνεται προσωρινά για χρέη ύψους 1 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο.

Αναζητούνται επενδυτές για τρία project

Επενδυτές αναζητούν οι πιστώτριες τράπεζες για τρία επενδυτικά project που ανήκουν στην Μπ. Βωβός η οποία πλέων έχει περάσει στα χέρια τους.

Το πρώτο είναι το ξενοδοχειακό συγκρότημα στον Γαλατά του Πόρου, το οποίο βρίσκεται σε τελικό στάδιο η ολοκλήρωση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος στον Γαλατά μαζί με την ανακαίνιση και αναβάθμιση της υφιστάμενης ξενοδοχειακής μονάδας σε πέντε αστέρων.

Η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο μετατροπής της εν λόγω μονάδας σε θέρετρο ιατρικού τουρισμού, ένα θεσμό που προσελκύει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ευρώπη.
Όσον αφορά το Σούνιο η κατασκευή των τριών ανεξάρτητων ξενοδοχειακών μονάδων συνολικής επιφάνειας ανωδωμής 12.,000 τ,.μ δεν έχει ξεκινήσει καθώς η διοίκηση έχει θέσει ως στόχο την ύπαρξη συμφωνίας με ενδιαφερόμενους μισθωτές ή και αγοραστές ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση με ίδια κεφάλαια.

Η κατασκευή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 15 μηνών από την έναρξη των εργασιών.

Επίσης αναμένεται σύντομα η επανέναρξη των εργασιών για την ολοκλήρωση του κτιρίου ΙΙ επί της Λεωφόρου Κηφισίας 111 και Σίνα του οποίου η κατασκευή είχε ανασταλεί από το φάση ολοκληρώνεται η διαδικασία εκ νέου οριοθέτησης του παρακείμενου ρέματος και αναμένεται να εκδοθεί νέα οικοδομική άδεια.

Πρόκειται για κτίριο επιφάνειας ανωδομής 3.000 τ.μ. που εξυπηρετείται από υπόγειο σταθμό αυτοκινήτων 57 θέσεων ο οποίος έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Η έναρξη των εργασιών θα γίνει εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον από την αγορά. Τέλος έχει γίνει άρση της απαλλοτρίωσης για το οικόπεδο επί της Λεωφόρου Κηφισίας 338, ιδιοκτησίας κατά 52,5% των εταιρειών του Ομίλου και έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου οι νέες χρήσης γης.

Η εταιρεία έχει ήδη έλθει σε αρχική συμφωνία με τους οικοπεδούχους και σχεδιάζει την αξιοποίηση του οικοπέδου επιφάνειας 1.970 τ.μ. με την ανέγερση κτιρίου γραφείων επιφάνειας ανωδομής 2.364 τ.μ.

Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα εφόσον υπάρξει χρηματοδότηση ή άμεσο ενδιαφέρον της αγοράς.


Πηγή: insider.gr