Έκαναν πίσω οι Καταλανοί και ζητούν διάλογο με τη Μαδρίτη

Gazzetta team
Έκαναν πίσω οι Καταλανοί και ζητούν διάλογο με τη Μαδρίτη
Την έναρξη του διαλόγου με απώτερο στόχο την ανεξαρτησία επεσήμανε στην ομιλία του στο Κοινοβούλιο ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, υπαναχωρώντας από τις θέσεις για μονομερή διακήρυξη της ανεξαρτησίας της περιοχής.

Περαιτέρω διάλογο με στόχο την ανεξαρτησία ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν στον πολυαναμενόμενο λόγο του στο καταλανικό κοινοβούλιο.

«Δεν σκοπεύω να απευθύνω κάποια απειλή. Ούτε προσβολές. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι γι αυτό. Πρέπει να αποκλιμακώσουμε την κατάσταση, όχι να την τροφοδοτήσουμε περαιτέρω. Θέλω να απευθυνθώ σε όλους για αυτό το θέμα. Είμαστε όλοι μέλη της ίδιας κοινότητας και χρειάζεται να προχωρήσουμε μαζί. Δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ, στα πάντα, όμως έχουμε αποδείξει πολλές φορές πως ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε είναι η δημοκρατία και η ειρήνη. Αυτό όμως απαιτεί διάλογο» με αυτά τα λόγια και μιλώντας στα Καταλανικά άνοιξε την ομιλία του, μια περίπου ώρα μετά την προκαθορισμένη έναρξη ο Κάρλες Πουτζντεμοντ.

Ο πρόεδρος της Περιφέρειας, έπειτα αναφέρθηκε στην καταστολή του δημοψηφίσματος, αναφέρεοντας «Πρέπει να εξηγηθούμε. Από τον θάνατο του δικτάτορα Φράνκο, η Καταλονία έχει συνεισφέρει τρομερά στην Ισπανική Δημοκρατία.

Η Καταλονία θεώρησε πως το ισπανικό Σύνταγμα του 1978 ήταν μια καλή δημοκρατική πλατφόρμα και συμμετείχε. Όμως αργότερα, συνειδητοποιήσαμε ότι οι ισπανικές αρχές το έβλεπαν σαν τον τελικό στόχο, όμως για εμάς, ήταν απλά μια μετάβαση. Το 2005, το 85% αυτού του κοινοβουλίου, ακολουθώντας τις διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα, εγκρίναμε μια νέα κατάσταση για την Καταλονία που πυροδότησε μια μεγάλη αντι-Καταλανική καμπάνια από τους ανθρώπους που ήθελαν να διοικούν και να κυριαρχούν στην Ισπανία με κάθε κόστος».

Αλλάζοντας γλώσσα και γυρνώντας από τα καταλανικά στα καστιγιάνικα, απευθύνθηκε σε ολόκληρη την Ισπανία, λέγοντας «Δεν είμαστε εγκληματίες, δεν είμαστε τρελοί. Είμαστε φυσιολογικοί άνθρωποι και απλά θέλουμε να ψηφίσουμε. Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις και διάλογο. Δεν έχουμε τίποτα με την Ισπανία. Θέλουμε να έχουμε μια μεγαλύτερη κατανόηση μεταξύ μας. Η σχέση αυτή δεν δουλεύει εδώ και πολλά χρόνια, όμως πλέον ειναι μη βιώσιμη»

Φτάνοντας έτσι στο κρίσιμο σημείο του τι θα κάνει η κυβέρνησή του, ο ίδιος τόνισε «Θέλω να ακολουθήσω την θέληση του κόσμου η Καταλονία να γίνει ανεξάρτητο κράτος» είπε ο Πουτζντεμόν και ενώ ακόμα δεν είχαν κοπάσει τα χειροκροτήματα των βουλευτών, συνέχισε «Προτείνουμε να παγώσει η ισχύς της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας... ώστε να δουλέψουμε στην πράξη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος... Σήμερα, κάνουμε μια κίνηση ευθύνης για χάρη του διαλόγου».

Πηγή: reader.gr