Από Δευτέρα αντίο σωματική άσκηση;

Από Δευτέρα αντίο σωματική άσκηση;
Και τώρα που η επίσημη δικαιολογία για περίπατο πάει περίπατο, εμείς άραγε τι σχέση θα έχουμε με τη "σωματική άσκηση";

Από τη Δευτέρα 4/5 λοιπόν λήγει η υποχρέωση του πληθυσμού να στέλνει ενημερωτικά sms που πάει και τι κάνει οπότε θα λήξει και η υποχρέωση για το sms με αριθμό 6 περί εξόδου με κατοικίδια ή περί ατομικής σωματικής άσκησης. Η αλήθεια είναι ότι με τα γυμναστήρια κλειστά αλλά κυρίως λόγω εγκλεισμού αρκετός κόσμος το έριξε στο περπάτημα, στο χαλαρό τρεξιματάκι συνήθως με τα διακριτικά λευκά ακουστικά στα αυτιά ή ακόμα και το ποδήλατο ως μέσο άσκησης. Είδα κόσμο να περπατάει ή να τρέχει σε δρόμους που συνήθως ήταν άδειοι κι έρημοι και δεν ξέρω αν καταλήξατε στα ίδια συμπεράσματα μαζί μου:

1ον Οι δρόμοι μας και τα πεζοδρόμια δεν είναι φτιαγμένα για να συνυπάρχουν αυτοκίνητα και πεζοί. Τα αυτοκίνητα παρκάρουν κατά το ήμισυ ή κι ολόκληρα πάνω στα πεζοδρόμια και οι πεζοί ως εκ τούτου περπατούν στο οδόστρωμα με το πάσο τους. Τέτοιες γειτονιές φτιάξαμε, αυτά περνάμε στην καθημερινότητα.

2ον Το να μετακινείσαι με ποδήλατο είναι high risky business γιατί όχι μόνο υπάρχουν κακοφτιαγμένοι ποδηλατόδρομοι στα αστικά μας κέντρα αλλά και γιατί όπου υπάρχει χώρος για ποδηλατοκίνηση (Παραλία Θεσσαλονίκης) ο μεγάλος κίνδυνος ονομάζεται πεζοί. Άνθρωποι δηλαδή που περπατούν χωρίς να σέβονται διαγραμμίσεις, διαδρόμους και σέρνουν καρότσια με μωρά, έτσι που αναγκάζουν ποδηλάτες σε επικίνδυνες μανούβρες.

3ον Όσοι έγραφαν «6 - σωματική άσκηση» ήταν συνήθως άνθρωποι με τζιν παντελόνια που έβγαιναν να ξεσκάσουν (καθόλου κακό αυτό) και οι οποίοι είχαν το ύφος των ανθρώπων που απολάμβαναν το ασυνήθιστο γιατί πολύ απλά οι Έλληνες δεν περπατάμε και δεν βλέπω να αλλάζουμε τη συνήθεια του «καβάλα πάν στην εκκλησιά, καβάλα προσκυνάνε» τώρα στα κοντά.

4ον Βγάζουμε βόλτα τα κατοικίδια παντελώς ανεύθυνα κι απέναντι στα ίδια τα ζώα και απέναντι στους συμπολίτες μας. Οι μεγαλοπρεπείς κουράδες επί πεζοδρομίων και πάρκων το αποδεικνύουν αλλά πρέπει να δώσουμε ένα credit στα πιτσιρίκια που είναι πιο προσεκτικά σε αυτό.

5ον είμαστε δυστυχώς ένας παχύσαρκος γενικά λαός (με την επιστημονική διατύπωση του όρου) που τον όρο περπάτημα τον έχουμε συνυφασμένο με κάποια βλάβη: π.χ. «χάλασε το λεωφορείο κι αναγκάστηκα να περπατήσω», «άφησα το αμάξι στο συνεργείο και το έκοψα με τα πόδια» Το χειρότερο όλων ότι το έχουμε μεταδώσει και στα πιτσιρίκια εκτινάσσοντας την παιδική παχυσαρκία στα ύψη.

6ον Κρυβόμαστε πίσω από το «δεν περπατάμε αφού η πόλη μας δεν έχει αρκετούς ανοικτούς χώρους» αλλά κι όταν οι χώροι αυτοί υπάρχουν τους χρησιμοποιούμε με ανωτέρα σύσταση κι όχι σαν κομμάτι της καθημερινής μας λειτουργίας. Παράδειγμα: πάμε για βόλτα στην παραλία αλλά δεν τη χρησιμοποιούμε ως τρόπο προσέγγισης στην εργασία μας ή στην αγορά ξεκινώντας μισή ώρα νωρίτερα από το σπίτι.

7ον Έχουμε λίγο το σύνδρομο του τσομπάνη με τη γκλίτσα όταν περπατάμε, το οποίο γνωρίζω ότι οφείλεται κυρίως στο φόβο για τα αδέσποτα αλλά όταν ψηφίζατε πουλάκια μου στις δημοτικές εκλογές, κάτι τέτοιες «λεπτομέρειες» δεν τις σκεφτόσασταν ε;

Από τη Δευτέρα 4/5 δεν είναι λοιπόν υποχρεωτικό το sms για έξοδο από το σπίτι κι ένα μικρό έστω μέρος της αγοράς ανοίγει. Δεν είμαι σίγουρος αλλά ούτε και ιδιαίτερα αισιόδοξος για το αν το δίμηνο των περιορισμών μας κληροδότησε κάποιες νέες συνήθειες. Δεν ξέρω αν ο όρος «σωματική άσκηση» μείνει στη γλώσσα μας ως όρος για ξεκάρφωμα ή αν έστω και λίγοι που δεν το συνηθίζαμε αποκτήσουμε την καλή συνήθεια της άσκησης, της εφίδρωσης. Αν το καλοσκεφτούμε ο ίδιος ο covid-19 έχει πλήξει και θα πλήξει λιγότερους ανθρώπους από τις καρδιοπάθειες και όλες τις συγγενείς με την καθιστική ζωή και παχυσαρκία νόσους. Οπωσδήποτε ο νέος αυτός ιός θα «σκοτώσει» λιγότερους απ΄ όσους η ανεύθυνη οδήγηση και κίνηση στις πόλεις. Αυτό το ξαφνικό lockdown μείωσε κι άλλους αρνητικούς δείκτες όχι μόνο την εξάπλωση του ιού. Ένα γενικότερο slowdown θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε ξεκινώντας από τα πιο απλά; Λίγο περπάτημα κάθε μέρα, λίγο να αφήσουμε το πόδι από το γκάζι.

ΥΓ. Γράψτε για πλάκα "σωματική άσκηση" και κάντε μια αναζήτηση εικόνων στη google να δείτε κάτι...

Χρήστος Κιούσης
Χρήστος Κιούσης

Ο Χρήστος Κιούσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, αλλά ζει κι εργάζεται στην Θεσσαλονίκη από το 1997. Σπούδασε Κινηματογράφο και Τηλεόραση στη Σχολή Σταυράκου και digital marketing. Mιλάει Αγγλικά κάθε μέρα, Γερμανικά όποτε τα θυμηθεί και Ιταλικά στις διακοπές κυρίως αν χρειαστεί να παραγγείλει φαγητό στην Ιταλία. Εργάζεται σε τηλεοπτικές παραγωγές από το 1994. Συμπαρουσιάζει τη σατιρική εκπομπή «Ράδιο Αρβύλα» στον ΑΝΤ1 και το "Βινύλιο" στο ίδιο κανάλι.

Είναι φίλαθλος από μικρός και πατέρας τριών υπέροχων παιδιών. Έχει παίξει μπάσκετ ως νέος με επιεικώς μέτριες επιδόσεις και τένις ως μεσήλικας με ακόμα πιο φτωχά αποτελέσματα. Του αρέσουν το γράψιμο, οι συνεντεύξεις, το ραδιόφωνο, η παραγωγή τηλεοπτικού περιεχομένου και τα ταξίδια κι ελπίζει μια μέρα, να μπορέσει να τα συνδυάσει όλα επαγγελματικά.