Γαλλία: «Στρατηγοί με παντόφλες» ονειρεύονται πραξικόπημα

Gazzetta team
Γαλλία: «Στρατηγοί με παντόφλες» ονειρεύονται πραξικόπημα
Μεγάλες διαστάσεις παίρνει η επιστολή πρώην στρατηγών της Γαλλίας, που κάνουν έκκληση για πραξικόπημα στη χώρα.

«Φωτιές» έχει ανάψει στη Γαλλία η ανοιχτή επιστολή πρώην στρατηγών, καθώς πίσω από αυτή φέρεται να κρύβεται η άκρα δεξιά εν όψει των επικείμενων εκλογών την Άνοιξη του 2022.

Η γαλλική κυβέρνηση αρχικά θεώρησε ασήμαντη την επιστολή με την υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί να κάνει λόγο στο twitter για «ογδοντάχρονους πρώην στρατηγούς με παντόφλες».

Η επίμαχη ανοιχτή επιστολή πρώην αξιωματικών που γαλλικού στρατού δημοσιεύθηκε στο δεξιό, συντηρητικό περιοδικό «Valeurs Actuelles».

«Οι καιροί είναι κρίσιμοι, η Γαλλία βρίσκεται σε κίνδυνο… ο αντιρατσισμός σπείρει μίσος στις κοινότητες και οι θεωρίες κατά της αποικιοκρατίας οδηγούν σε αδιαφορία για τη χώρα μας, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό της», αναφέρεται στην επιστολή που γίνεται επίσης λόγος για «ισλαμισμό» και «ορδές από τα προάστια», που κατοικούνται κυρίως από μετανάστες και που, κατά τους απόστρατους στρατηγούς, θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη Γαλλία στην «καταστροφή».

Η επιστολή κορυφώνεται με μία έκκληση για πραξικόπημα, καλώντας τους «εν ενεργεία συναδέλφους» να παρέμβουν για την προστασία του γαλλικού πολιτισμού και έθνους, εάν η κυβέρνηση δεν ενεργήσει.

Πίσω από την κίνηση βρίσκεται ένας αριθμός απόστρατων στρατηγών, μεταξύ των οποίων ο Κριστιάν Πικεμάλ, ο οποίος το 2016 είχε αποπεμφθεί από το στράτευμα για ακροδεξιά δράση. Άλλοι υπογράφοντες είναι ενεργά μέλη τoυ ακροδεξιού κόμματος Εθνική Συσπείρωση (πρώην Εθνικό Μέτωπο), όπως ο Φρανσουά Γκομπέρ.

Συνολικά την επιστολή υπογράφουν μερικές εκατοντάδες πρώην αξιωματικοί αλλά και δεκαοκτώ εν ενεργεία στρατιωτικοί, οι οποίοι όμως πρόκειται να τεθούν σύντομα σε αναγκαστική συνταξιοδότηση. «Καθένας εξ αυτών πρέπει να τιμωρηθεί αυστηρά», ανέφερε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Φρανσουά Λεκόντρ.

Η Μαρίν Λεπέν εξέφρασε τη συμπάθειά της προς την κίνηση αυτή αλλά και για την έκκληση για πραξικόπημα. «Είναι καθήκον όλων των Γάλλων πατριωτών να ξεσηκωθούν για να σώσουν τη χώρα» ανέφερε, κάνοντας λόγο για έναν «ειρηνικό αγώνα». Μετά από μακρά σιωπή, ήρθε και η αντίδραση της κυβέρνησης Μακρόν. Ο υπ. Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμαμέν θυμήθηκε τον πατέρα της Μαρίν Λεπέν, Ζαν Μαρί Λεπέν, ο οποίος είχε ιδρύσει το Εθνικό Μέτωπο τη δεκαετία του ´60 με τη βοήθεια στρατηγών, οι οποίοι ήταν αντίθετοι με την τότε πολιτική του Ντε Γκωλ.

Μάλιστα η νέα έκκληση εμφανίστηκε κατά την 60ή επέτειο από την απόπειρα πραξικοπήματος που εκείνη η ομάδα είχε εξυφάνει σε βάρος του Ντε Γκωλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ