Κορονοϊός: Παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων στην Ινδία

Gazzetta team
Κορονοϊός: Παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων στην Ινδία
Η Ινδία με 2.767 θανάτους από κορονοϊό σε ένα 24ωρο κατέγραψε παγκόσμιο ρεκόρ σε απόλυτους αριθμούς, αλλά αν αναλογιστεί κανείς πως είναι 1,45 δις άνθρωποι και η Ελλάδα με 10,5εκ έχει περίπου 80-100, ίσως αναλογικά να είναι και "μικρός" αριθμός...

Η Ινδία για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού που έχουν αναφερθεί ποτέ σε οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο μέσα σε ένα 24ωρο, με 349.691 νέες μολύνσεις, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα στη χώρα καταγράφηκε και ρεκόρ θανάτων, αφού τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν στην COVID-19, 2.767 άνθρωποι.

Συνολικά, από την αρχή της πανδημίας στην Ινδία έχουν αναφερθεί 16,96 εκατομμύρια κρούσματα κορονοϊού και και 192.311 θάνατοι από COVID-19.

To δεύτερο κύμα κορονοϊού

Το δεύτερο επιταχυνόμενο κύμα κορονοϊού, πλήττει σφοδρά την Ινδία, με την κατάσταση να είναι δραματική ειδικά για το υποχρηματοδοτημένο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης, αντιμετωπίζοντας ελλείψεις σε κρεβάτια νοσοκομείων, οξυγόνο και φάρμακα, βάζοντας τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτή η γρήγορη αύξηση των κρουσμάτων δείχνει ότι το δεύτερο κύμα εξαπλώνεται πολύ πιο γρήγορα στη χώρα. Όπως ανέφερε ο δρ. Α. Φατχαχουντέεν, ο οποίος είναι μέλος της επιτροπής των ειδικών στο κρατίδιο της Κεράλα, η αύξηση δεν ήταν τόσο μη αναμενόμενη καθώς η Ινδία έριξε τις «άμυνες» της απέναντι στον ιό όταν τα κρούσματα έπεσαν κάτω από 20.000 τον περασμένο Ιανουάριο σε σχέση με την προηγούμενη κορύφωση της πανδημίας τον Σεπτέμβριο του 2020, όπου οι νέες μολύνσεις ανέρχονταν σε σχεδόν 90.000 ημερησίως.

Το οξυγόνο για ιατρική χρήση και οι κλίνες στα νοσοκομεία αποτελούν ολοένα περισσότερο είδη εν ανεπαρκεία. Σε μεγάλα νοσοκομεία, έχουν αναρτηθεί ειδοποιήσεις που αναφέρουν πως δεν υπάρχουν πλέον κρεβάτια για να γίνουν εισαγωγές ασθενών. Έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις της αστυνομίας για να φρουρούν αποθέματα οξυγόνου. Νοσοκομεία απευθύνουν εκκλήσεις να τους σταλούν επειγόντως ποσότητες για τους διασωληνωμένους ασθενείς τους.

Η χρόνια υποχρηματοδότηση του συστήματος υγείας και έλλειψη σε κλίνες νοσοκομείων σε πολλές πόλεις της Ινδίας, έχει σαν αποτέλεσμα ν’ αυξάνονται οι αναφορές για ανθρώπους που πεθαίνουν χωρίς να προλαβαίνουν να δεχθούν φροντίδα στην ώρα τους, επειδή δεν υπάρχει κάποιο κρεβάτι ή έχουν εξαντληθεί τ’ αποθέματα οξυγόνου.

Παρόλο που οι κυβερνήσεις κάποιων πολιτειών ισχυρίζονται ότι δημιουργούν νέες εγκαταστάσεις, οι ειδικοί πιστεύουν ότι δύσκολα θα μπορέσουν να συγκρατήσουν τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα.

Πόλεις που έχουν «χτυπηθεί» σημαντικά από τον κορονοϊό όπως το Νέο Δελχί, η Μουμπάι και το Αχμενταμπάντ, έχουν φτάσει σχεδόν την πληρότητα τους σε κλίνες.

Η κατάσταση είναι ακόμα πιο δραματική σε σχέση με τις κλίνες Εντατικής Θεραπείας. Σε πολλές πόλεις έχουν μείνει μερικές δεκάδες κρεβάτια και προσπαθούν να δημιουργηθούνν νέες εγκαταστάσεις σε ξενοδοχεία και γήπεδα.

Πηγή: Reader.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ