Κορονοϊός: Ελβετία: Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα ινδικής μετάλλαξης

Gazzetta team
Κορονοϊός: Ελβετία: Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα ινδικής μετάλλαξης
Ένα κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης του νέου κορονοϊού εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ελβετία.

«Το πρώτο κρούσμα της ινδικής παραλλαγής της Covid-19 εντοπίστηκε στην Ελβετία» ανέφερε η ομοσπονδιακή υπηρεσία Δημόσιας Υγείας. Διευκρίνισε ότι επρόκειτο για έναν άνθρωπο που περνούσε τράνζιτ από ένα αεροδρόμιο της χώρας, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Πολλές χώρες έχουν κλείσει τις πύλες τους στην Ινδία, διακόπτοντας προσωρινά την αεροπορική σύνδεση. Η Ελβετία εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να βάλει την Ινδία στον κατάλογο των χωρών υψηλού κινδύνου. Όσοι προέρχονται από αυτές τις χώρες κατά την άφιξή τους στην Ελβετία πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα δέκα ημερών.

Ενα δεύτερο επιταχυνόμενο κύμα κορονοϊού, πλήττει σφοδρά την Ινδία, με την κατάσταση να είναι δραματική ειδικά για το υποχρηματοδοτημένο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης, αντιμετωπίζοντας ελλείψεις σε κρεβάτια νοσοκομείων, οξυγόνο και φάρμακα, βάζοντας τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε κίνδυνο.
Στις 18 Ιουνίου, η Ινδία κατέγραψε 11.000 κρούσματα και για τις επόμενες 60 ημέρες ακόμα 35.000. Στις 10 Φεβρουαρίου, δηλαδή κατά την έναρξη του δεύτερου κύματος, η χώρα είχε επίσης καταγράψει 11.000 κρούσματα και η κατάσταση παρότι ήταν ελαφρώς χειρότερη, δεν έμοιαζε ανησυχητική, αφού στη χώρα εντοπίζονταν περίπου 22.000 κρούσματα τη μέρα. Ωστόσο το επόμενο δεκαήμερο τα πράγματα έγιναν δραματικά αφού τα κρούσματα έφθασαν τα 89.800 την ημέρα και από τα μέσα Απριλίου έχουν «εκτιναχθεί» και ξεπερνούν τα 200.000 την ημέρα.

Μόνο την Κυριακή και τη Δευτέρα η χώρα κατέγραψε περισσότερες από 270.000 και 259.000 νέες μολύνσεις αντίστοιχα. Την Τετάρτη ξεπέρασε το φράγμα των 300.000 κρουσμάτων, καταγράφοντας 314.835 κρούσματα και «σπάζοντας» το αρνητικό παγκόσμιο ρεκόρ μολύνσεων σε μία ημέρα το οποίο κατείχαν οι ΗΠΑ από τον Ιανουάριο. Η Ινδία «έσπασε» και την Πέμπτη το αρνητικό παγκόσμιο ρεκόρ με 332.730 κρούσματα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτή η γρήγορη αύξηση των κρουσμάτων δείχνει ότι το δεύτερο κύμα εξαπλώνεται πολύ πιο γρήγορα στη χώρα. Όπως ανέφερε ο δρ. Α. Φατχαχουντέεν, ο οποίος είναι μέλος της επιτροπής των ειδικών στο κρατίδιο της Κεράλα, η αύξηση δεν ήταν τόσο μη αναμενόμενη καθώς η Ινδία έριξε τις «άμυνες» της απέναντι στον ιό όταν τα κρούσματα έπεσαν κάτω από 20.000 τον περασμένο Ιανουάριο σε σχέση με την προηγούμενη κορύφωση της πανδημίας τον Σεπτέμβριο του 2020, όπου οι νέες μολύνσεις ανέρχονταν σε σχεδόν 90.000 ημερησίως.

ΠΗΓΗ: Reader.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ