Τρεις επιχειρηματίες έκλεισαν 8ήμερες διακοπές στο διάστημα για 45 εκατομμύρια ευρώ

Gazzetta team
Τρεις επιχειρηματίες έκλεισαν 8ήμερες διακοπές στο διάστημα για 45 εκατομμύρια ευρώ
Tρεις επισκέπτες επί πληρωμή και ο πρώην αστροναύτης της NASA και σημερινός αντιπρόεδρος της Axiom Μάικλ Λόπες αναμένεται να επιβιβαστούν στο διαστημικό σκάφος SpaceX.

Ο 80χρονος Αμερικανός επιχειρηματίας Ντένις Τίτο ήταν ο πρώτος διαστημικός τουρίστας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) το 2001.

Ακολούθησαν άλλοι πέντε άνδρες και μία γυναίκα που έκαναν κράτηση ιδιωτικών πτήσεων ISS μέχρι το 2009. Στη συνέχεια, τα ταξίδια αναψυχής στην τροχιά της Γης τελείωσαν.

Αλλά τώρα ήρθε η ώρα να ξαναξεκινήσουν: Η αμερικανική εταιρεία Axiom Space ανακοίνωσε ότι το πρώτο καθαρά ιδιωτικό πλήρωμα θα αναχωρήσει σύντομα για το διάστημα.

Σύμφωνα με τα σχέδια, τρεις επισκέπτες επί πληρωμή και ο πρώην αστροναύτης της NASA και σημερινός αντιπρόεδρος της Axiom Μάικλ Λόπες αναμένεται να επιβιβαστούν στο διαστημικό σκάφος SpaceX τον Ιανουάριο του 2022. Θα περάσουν οκτώ ημέρες στο ISS, θα κάνουν κάποια πειράματα και στη συνέχεια θα επιστρέψουν.

Σύντομες διακοπές κόστους 55 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ) θα κάνουν: ο 71χρονος Αμερικανός επιχειρηματίας Λάρι Κόνορ ως πιλότος, ο 50χρονος Μαρκ Πάτι και ο 63χρονος Εϊτάν Στίμπε από το Ισραήλ.

Ο Κόνορ είναι επικεφαλής μιας εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητα. Θέλει να εργαστεί στο διάστημα σε ερευνητικά έργα. Επιπλέον, σχεδιάζει να διδάξει μαθητές από την Ακαδημία Dayton Early College στη γενέτειρά του στο Ντέιτον των ΗΠΑ.

Ο Πάτι, επικεφαλής της εταιρείας επενδύσεων Mavrik Corp., συνεργάζεται με την καναδική Διαστημική Υπηρεσία και το Νοσοκομείο Παίδων του Μόντρεαλ.

Ο πρώην πιλότος μαχητικών και επιχειρηματίας Στίμπε θέλει να κάνει πειράματα συντονισμένα από το Ίδρυμα Ramon και την Ισραηλινή Υπηρεσία Διαστήματος.

Ο διοικητής του, Μάικλ Λόπες, έχει βρεθεί στο διάστημα τέσσερις φορές ως αστροναύτης της NASA και κατέχει το ρεκόρ για τη μεγαλύτερη συνολική διάρκεια εξωλέμβιων λειτουργιών ISS (67 ώρες και 40 λεπτά) και για τη μεγαλύτερη διαστημική πτήση (215 ημέρες, από τις 18 Σεπτεμβρίου 2006 έως τις 21 Απριλίου 2007).

Η Axiom σχεδιάζει να συνεχίσει τις ιδιωτικές πτήσεις μετά από αυτή την αποστολή. Από το 2024, ένα είδος αγκυροβολημένου διαστημικού ξενοδοχείου με τα δικά του καθιστικά πρόκειται ακόμη να χτιστεί στο ISS.

Πηγή: Reader.gr