Ντόναλντ Τραμπ: Αυτή είναι η σύνταξη που δικαιούται για την προεδρία του

Gazzetta team
Ντόναλντ Τραμπ: Αυτή είναι η σύνταξη που δικαιούται για την προεδρία του
Τα άλλα οφέλη που θα λάβει ο Τραμπ, εκτός από τη σύνταξή του, μπορεί να είναι σημαντικά.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δικαιούται ετήσια σύνταξη ύψους 221.400 δολαρίων, αλλά και διάφορα προνόμια. Είναι πιθανό - αλλά όχι βέβαιο- ότι θα μπορούσε να τα χάσει αν καταδικαστεί στην επερχόμενη δίκη μετά την πρόταση μομφής της Γερουσίας.

Ο νόμος δεν χορηγεί σύνταξη στους προέδρους, των οποίων ο χρόνος στην εξουσία τελειώνει μέσω της απομάκρυνσης υπό τη διαδικασία μομφής. Παρόλο που ο Τραμπ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει έναν ορατό κίνδυνο, μια καταδίκη δεν μπορεί να οδηγήσει στην απομάκρυνσή του από το αξίωμα, αφού η θητεία του έληξε πριν από τη δίκη.

Έτσι, αν η Γερουσία τον καταδικάσει, θα χρειαστεί πιθανώς μια δεύτερη ψηφοφορία για να καταστήσει τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ μη επιλέξιμο για τη σύνταξή του και τα οφέλη του, σύμφωνα με τον Μάικλ Γκέρχαρντ, καθηγητή νομικής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. Αυτή η δεύτερη ψηφοφορία θα τον απομακρύνει από το αξίωμα του πρώην προέδρου, με αποτέλεσμα να χάσει τα οφέλη αυτού του αξιώματος, σύμφωνα με τον Γκέρχαρντ. Ωστόσο, άλλοι εμπειρογνώμονες αμφισβητούν εάν ακόμη και μια δεύτερη ψηφοφορία θα μπορούσε να του αφαιρέσει τη σύνταξη και τα προνόμια.

Τα άλλα οφέλη που θα λάβει ο Τραμπ, εκτός από τη σύνταξή του, μπορεί να είναι σημαντικά: επιδόματα ταξιδιού, χώρος γραφείων και ένας μισθός που μπορεί να ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο δολάρια ετησίως. Σύμφωνα με ανάλυση του Εθνικού Ιδρύματος Ένωσης φορολογουμένων, από το 2000 δόθηκαν συνολικά 56 εκατομμύρια δολάρια σε προνόμια και παροχές στους τέσσερις εν ζωή πρώην προέδρους: Τζίμι Κάρτερ, Μπιλ Κλίντον, Τζορτζ Μπους και Μπαράκ Ομπάμα.

Πηγή: Reader.gr