ΙΑΤΑ: Να εγκρίνει η ΕΕ την πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού

Gazzetta team
ΙΑΤΑ: Να εγκρίνει η ΕΕ την πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού
Υπέρ της πρότασης του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικά με τον καθορισμό ενός κοινού πιστοποιητικού εμβολιασμού τίθεται με επιστολή της η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ).

Η ΙΑΤΑ, που εκπροσωπεί 290 αεροπορικές εταιρείες μέσω των οποίων διεξάγεται και το 82% της διεθνούς αεροπορικής κίνησης, με ανοιχτή επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητεί να υποστηριχθεί η πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού, ώστε να συμφωνηθεί ένα κοινό ψηφιακό, ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού COVID-19.

«Η πρόταση του κύριου Μητσοτάκη θα πρέπει να υιοθετηθεί από την Κομισιόν και όλα τα κράτη μέλη. Ο εμβολιασμός είναι κλειδί προκειμένου να ανοίξουν εκ νέου με ασφάλεια τα σύνορα ώστε να εκκινήσει η οικονομική ανάκαμψη» αναφέρει στην επιστολή ο γενικός διευθυντής της IATA, Alexandre de Juniac, τονίζοντας, παράλληλα, ότι «ένα πανευρωπαϊκό πιστοποιητικό θα ήταν ένα σημαντικό βήμα, ώστε οι κυβερνήσεις να ανοίξουν με ασφάλεια τα σύνορά τους, παρέχοντας και την εμπιστοσύνη στους επιβάτες να ταξιδέψουν χωρίς το εμπόδιο της καραντίνας».

Υπογραμμίζει, άλλωστε, ότι «η ελληνική πρόταση αφορά ένα εναρμονισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα μπορούσε να συμβάλλει στην αποκατάσταση της κινητικότητας σε διεθνή κλίμακα, κάτι το οποίο αποτελεί τη βάση για την αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας σε επίπεδα πριν από την κρίση.

Το αίτημα για εναρμονισμένη, ασφαλή επανεκκίνηση στον κλάδο των αερομεταφορών είναι πιο επείγον από ποτέ λόγω των lockdowns και των ταξιδιωτικών περιορισμών σε όλο τον κόσμο».

Σημειώνεται πως η επιστολή αυτή κοινοποιείται, παράλληλα, σε αρμοδίους, που βρίσκονται σε θέσεις λήψεως αποφάσεων ως προς την πολιτική που χαράσσει η ΕΕ για το συγκεκριμένο θέμα.

Όπως έχει γίνει γνωστό, το πιστοποιητικό θα έχει τη μορφή κωδικού QR και θα περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες για τον εμβολιασμό, όπως εάν έχουν γίνει και οι δύο δόσεις, από ποιο εμβόλιο, αλλά και οι σχετικές ημερομηνίες.

Politico: H Κομισιόν θα υπερασπιστεί την πρόταση Μητσοτάκη

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Politico, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πιθανό να υπερασπιστεί την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού για πιστοποιητικά εμβολιασμού σε επίπεδο Ένωσης.

Η ιδέα του ήταν «προσεκτικά ισορροπημένη και γίνεται αποδεκτή από την Επιτροπή», φέρεται να δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει για το σε ποιο βαθμό η Επιτροπή θα πιέσει τις εθνικές κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν ένα κοινό πιστοποιητικό, δεδομένου του σκεπτικισμού (για παράδειγμα στο Παρίσι) και του φόβου για περαιτέρω εκφοβισμό όσων δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο.

Σύμφωνα, πάντα, με το Politico η Επιτροπή είναι πιθανό να παροτρύνει τις χώρες της ΕΕ να «εργαστούν για την επίτευξη συμφωνίας σε μια κοινή προσέγγιση».

Πάντως η ανακοίνωση της Επιτροπής αναμένεται στη βιντεοδιάσκεψη των 27 ηγετών που θα πραγματοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα.

Πηγή: Reader.gr