Αργεντινή: Ξέφρενοι πανηγυρισμοί στους δρόμους μετά τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων

Gazzetta team
Αργεντινή: Ξέφρενοι πανηγυρισμοί στους δρόμους μετά τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων
Η Αργεντινή έχει γίνει η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής που νομιμοποιεί την άμβλωση, αφού η Γερουσία της ενέκρινε την ιστορική αλλαγή με 38 ψήφους υπέρ και 29 κατά.

Ενθουσιασμένοι ακτιβιστές υπέρ της επιλογής που είχαν κρατήσει αγρυπνία έξω από το νεοκλασικό Παλάτι του Κογκρέσου του Μπουένος Άιρες ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς, καθώς το αποτέλεσμα ανακοινώθηκε λίγο μετά τις 4 π.μ. την Τετάρτη.

Ένα θριαμβευτικό μήνυμα έλαμψε σε μια μεγάλη οθόνη πάνω από το χαρούμενο πλήθος: «Τα καταφέραμε. Είναι νόμος»!

Το νομοσχέδιο, το οποίο νομιμοποιεί τη διακοπή της κύησης μέσα στις πρώτες 14 εβδομάδες της, εγκρίθηκε από την Κάτω Βουλή της Αργεντινής νωρίτερα αυτό το μήνα, αφού τέθηκε στο Κογκρέσο από τον αριστερό πρόεδρο της χώρας, Αλμπέρτο Φερνάντεθ.

«Η ασφαλής, νόμιμη και ελεύθερη έκτρωση είναι τώρα νόμος. Σήμερα είμαστε μια καλύτερη κοινωνία», δήλωσε ο Φερνάντεθ στο Twitter μετά την επιβεβαίωση του αποτελέσματος.

Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι περισσότερες από 3.000 γυναίκες έχουν πεθάνει ως αποτέλεσμα μη ασφαλών, κρυφών αμβλώσεων στην Αργεντινή από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1983. Η απόφαση ορόσημο σημαίνει ότι η Αργεντινή γίνεται μόλις η τρίτη χώρα της Νότιας Αμερικής που επιτρέπει τις αμβλώσεις, παράλληλα με την Ουρουγουάη, η οποία αποποινικοποίησε την πρακτική το 2012, και τη Γουιάνα, όπου είναι νόμιμη από το 1995.

Η Κούβα νομιμοποίησε την πρακτική το 1965, ενώ η πόλη του Μεξικού και η μεξικανική πολιτεία της Οαχάκα επιτρέπουν επίσης διακοπή της εγκυμοσύνης.

Η Ζιζέλ Καρίνο, φεμινίστρια και ακτιβίστρια, δήλωσε ότι αυτή η εξέλιξη στην πατρίδα του Πάπα Φραγκίσκου αντηχεί σε μια περιοχή που φιλοξενεί ισχυρές καθολικές και ευαγγελικές εκκλησίες και μερικούς από τους σκληρότερους νόμους περί αμβλώσεων στον κόσμο.

Στις περισσότερες χώρες, όπως η Βραζιλία, οι αμβλώσεις επιτρέπονται μόνο σε εξαιρετικά περιορισμένες περιπτώσεις, όπως ο βιασμός ή ο κίνδυνος για τη ζωή της μητέρας, ενώ σε ορισμένες, όπως η Δομινικανή Δημοκρατία και το Ελ Σαλβαδόρ, απαγορεύονται εντελώς.