Κύπρος: Καταψηφίστηκε ο προϋπολογισμός για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας!

Gazzetta team
Κύπρος: Καταψηφίστηκε ο προϋπολογισμός για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας!
Για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας καταψηφίστηκε ο προϋπολογισμός, με τον Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, να κατηγορεί το Δημοκρατικό Κόμμα πως επιχειρεί εκβιαστικά να υποκαταστήσει τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση.

Με 24 ψήφους υπέρ και 29 κατά, ο προϋπολογισμός του 2021 για την Κυπριακή Δημοκρατία δεν έλαβε την απαραίτητη συναίνεση από την Βουλή των Αντιπροσώπων, με αποτέλεσμα να απορριφθεί.

Πρόκειται για την πρώτη φορά στην 60χρονη πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας που συμβαίνει κάτι τέτοιο, γεγονός που θα δημιουργήσει σειρά ζητημάτων, που όμοιά τους δεν έχει κληθεί να διαχειριστεί καμία κυβέρνηση στο παρελθόν.

Υπέρ του προϋπολογισμού, ψήφισαν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ (18), του Κινήματος Αλληλεγγύη (2), της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων (2) και του ΕΛΑΜ (2), ενώ κατά ψήφισαν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ (16), του ΔΗΚΟ (6), της ΕΔΕΚ (3), της Συμμαχίας Πολιτών (1), των Οικολόγων (2) και η ανεξάρτητη βουλευτής Άννα Θεολόγου.

Η Βουλή κλήθηκε, στη συνέχεια, και υπερψήφισε τα πρώτα δωδεκατημόρια Ιανουαρίου, ενώ σύμφωνα με το SigmaLive, o πρόεδρος της ΕΔΕΚ έκανε άνοιγμα στην κυβέρνηση, διατυπώνοντας την πρόθεση του κόμματός του να υπερψηφίσει, υπό προϋποθέσεις τον κρατικό προϋπολογισμό, όταν επανέλθει στην Βουλή αναθεωρημένος.

Ο Αναστασιάδης κατηγορεί το Δημοκρατικό Κόμμα για εκβιαστική στάση

Την βαθιά του θλίψη και απογοήτευση για την καταψήφιση του Προϋπολογισμού του 2021, αλλά και τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει οι πολίτες να πληρώσουν το κόστος από τους εκβιασμούς ενός κόμματος, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Λίγη ώρα μετά την καταψήφιση του Προϋπολογισμού από την Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέδωσε γραπτή δήλωση, στην οποία, μεταξύ άλλων, κατηγόρησε το Δημοκρατικό Κόμμα ότι επιχειρεί εκβιαστικά να υποκαταστήσει τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση:

«Κατανοώ απόλυτα και σέβομαι τις θέσεις των κομμάτων, που είτε ως αποτέλεσμα διαφορετικής οικονομικής θεώρησης, ή επί μέρους απόψεων που αφορούν τομείς πολιτικής, τήρησαν αρνητική στάση στην έγκριση του κρατικού Προϋπολογισμού. Εκείνο όμως που δεν κατανοώ είναι την αρνητική ψήφο του Δημοκρατικού Κόμματος, που επιχειρεί εκβιαστικά να υποκαταστήσει την νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση και να εξουδετερώσει άλλους ανεξάρτητους θεσμούς. Η σημερινή συμπεριφορά του Δημοκρατικού Κόμματος, ούτε τον προφασιζόμενο στόχο εξυπηρετεί, ούτε τα καλώς νοούμενα συμφέροντα μίας κοινωνίας, που κάτω από τις πρωτόγνωρες συνθήκες που σήμερα βιώνουμε, έχει την απόλυτη ανάγκη στήριξης της Πολιτείας.

Σημείωσε, παράλληλα, πως η μη ψήφιση του Προϋπολογισμού «δεν είναι την κυβέρνηση που τιμωρεί, είναι τις επιχειρήσεις που σήμερα κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν, όσους λόγω των οδυνηρών μέτρων κινδυνεύουν να χάσουν τις δουλειές τους, τις ευάλωτες ομάδες που έχουν ανάγκη του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και τους χαμηλοσυνταξιούχους».