Slo-gun:
Επιστρέφει στην Ευρώπη ο 55χρονος Μιούρα. Αυτά βλέπει ο Ρονάλντο και παίρνει θάρρος.

bwin

Ο κορονοϊός μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών παιδιών

Gazzetta team
Ο κορονοϊός μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών παιδιών
Αμερικανική έρευνα έδειξε πως οι μελλοντικές επιπτώσεις του κορονοϊού στα παιδιά θα είναι σημαντικές, παρά το ότι όλοι έχουν αποφανθεί, πως αυτά δεν είναι τόσο ευάλωτα στην πανδημία, όσο οι μεγάλοι.

Όλο και περισσότεροι εκπρόσωποι των κοινωνικών επιστημών συμφωνούν πως ένα από τα μεγάλα «θύματα» της πανδημίας του κορονοϊού είναι τα παιδιά.

Αν και τα παιδιά έχουν τις λιγότερες πιθανότητες είτε να νοσήσουν βαριά, είτε εν τέλει να πεθάνουν από την covid-19, η επίδραση που έχει πάνω τους η πανδημία είναι τεράστια.

Οικονομολόγοι, κοινωνιολόγοι και ψυχολόγοι έχουν καταλήξει πως οι συνθήκες που βιώνουν θα επηρεάσουν άμεσα την ανάπτυξή τους. Η αυξημένη φτώχεια, η απώλεια της εργασίας των γονιών τους και βέβαια η -επί της ουσίας- διακοπή των μαθημάτων τους θα «τραυματίσουν» την πορεία της ανάπτυξής τους.

Τα δια ζώσης μαθήματα δεν μπορούν να συγκριθούν σε καμία περίπτωση με την εικονική διδασκαλία. Και αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για τα φτωχά παιδιά. Τα παιδιά εκείνα που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, ή δεν είναι εφοδιασμένα με υπολογιστές και ηλεκτρονικές συσκευές. Τα παιδιά που οι γονείς τους δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν για την συμπληρωματική διδασκαλία και για τα οποία τα σχολεία παρέχουν δωρεάν γεύματα και σταθερότητα.

Μια νέα έρευνα στις ΗΠΑ έρχεται να επιβεβαιώσει τα παραπάνω και μάλιστα προχωρά ακόμα περισσότερο, για μια χώρα που έχει τεράστιες κοινωνικές ανισότητες. Όπως αναφέρουν τα στοιχεία που παραθέτει ο οργανισμός McKinsey για τις ΗΠΑ, αναφέρουν πως αν τα σχολεία ανοίξουν και πάλι τον Ιανουάριο του 2021 τότε οι μαθητές θα έχουν χάσει συνολικά επτά μήνες χωρίς να βρίσκονται σε διδακτικές αίθουσες. Περίοδος που αυξάνεται ακόμα περισσότερο σε ότι έχει να κάνει με τους φτωχούς μαθητές της χώρας.

Παράλληλα όπως σημειώνεται, η οικιακή ζωή και ισορροπία διαταράσσεται όλο και περισσότερο. Οι οικογένειες στις ΗΠΑ με γονείς χαμηλού μορφωτικού επιπέδου ανέφεραν πως είχαν πρόβλημα ακόμα και για την καθημερινή σίτιση. Μεγάλο ποσοστό είχε δυσκολία στο να καταβάλει το ενοίκιο, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που αντιμετώπιζαν το φάσμα της έξωσης από την κατοικία τους.

H απώλεια της εργασίας εν μέσω της πανδημίας ωστόσο δεν έχει «χτυπήσει» τις οικογένειες μόνο στο οικονομικό κομμάτι. Οι έρευνες έχουν δείξει τεράστια αύξηση στην ψυχολογική υγεία των γονέων, καθώς φαινόμενα κατάθλιψης, ή έντονου άγχους είναι πλέον πολύ πιθανά.

Όλα μαζί -το φαγητό, στέγαση, η γονική αστάθεια- επηρεάζουν τα παιδιά με τους ειδικούς να θεωρούν πως όσα προέρχονται από φτωχότερες οικογένειες είναι πολύ πιθανό να μην ολοκληρώσουν καν το σχολείο ή να μην συνεχίσουν στις επόμενες βαθμίδες εκπαίδευσης.

Όπως σημειώνεται, όσο πιο γρήγορα οι γονείς είναι σε θέση να επιστρέψουν στη δουλειά και τα παιδιά στη σχολική εκπαίδευση, τόσο λιγότερο άνιση θα είναι η επίπτωση.

Πηγή: Reader.gr