Slogun:Ο Σλούκας βρήκε μια μπασκέτα μέσα στα αποδυτήρια κι έβαλε κι εκεί μερικούς πόντους

FOLLOW US

Slogun:Ο Σλούκας βρήκε μια μπασκέτα μέσα στα αποδυτήρια κι έβαλε κι εκεί μερικούς πόντους
BWIN stripe gif

Η Άγκυρα επεκτείνει την NAVTEX και πλησιάζει τις κυρώσεις

Gazzetta team
Η Άγκυρα επεκτείνει την NAVTEX και πλησιάζει τις κυρώσεις
Παίζει με τη φωτιά ο Ερντογάν και επεκτείνοντας τη NAVTEX κάνει ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στις κυρώσεις από τη διεθνή κοινότητα.

Η Τουρκία εξακολουθεί να αγνοεί επιδεικτικά τις Ευρωπαϊκές εκκλήσεις για τέλος των προκλήσεων και αρχή των συζητήσεων και επεκτείνει μέχρι τις 29 Νοεμβρίου τη NAVTEX έως και 6 μίλια μακριά από το Καστελόριζο.

Η αμφισβήτηση των Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων συνεχίζεται, αφού η Άγκυρα παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας εξακολουθεί να αγνοεί Αθήνα και Λευκωσία και παρατείνει μέχρι τις 29 Νοεμβρίου την παραμονή του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην ουσία το Τουρκικό ερευνητικό σκάφος θα παραμείνει στην περιοχή τουλάχιστον μέχρι το τέλος Νοεμβρίου κι ενώ στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, οι αρχηγοί των χωρών μελών της ΕΕ θα κληθούν να αποφασίσουν για το εάν θα επιβληθούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Σχετικές συζητήσεις έγιναν άλλωστε στο πρόσφατο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης, όπου διεφάνη ένας συνασπισμός χωρών που ζητούν πλέον ανοιχτά την επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας. Στο μπλοκ αυτό, πλην Ελλάδας και Κύπρου, συμμετέχουν και οι Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Ολλανδία, Ιρλανδία και Εσθονία. Μάλιστα η Ολλανδία πρότεινε την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία στο επερχόμενο Συμβούλιο Κορυφής του Δεκεμβρίου, ενώ και ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, έστειλε νέο μήνυμα προς την Άγκυρα, ενόψει της Συνόδου Κορυφής, λέγοντας πως αναμένονται αποφάσεις από την ΕΕ, σημειώνοντας πως “ο χρόνος τελειώνει”.

Από την άλλη, χώρες όπως η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ουγγαρία αλλά και η Μάλτα εξακολουθούν να εναντιώνονται στην πιθανότητα κυρώσεων κατά της Άγκυρας, λόγω των στενών εμπορικών τους σχέσεων, αλλά και λόγω φόβων για αύξηση των μεταναστευτικών ρευμάτων στην Ευρώπη ενορχηστρωμένα από την Τουρκία. Από την προηγούμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου βέβαια μεσολάβησε η φιέστα Ερντογάν στα Βαρώσια, κατά παραβίαση όλων των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και η συνεχής παρουσία του Orus Reis στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο που, παρά τις εξαγγελίες των Τούρκων αξιωματούχων, δεν απεσύρθη ποτέ στο λιμάνι της Αττάλειας.

Πάντως η Γερμανία, που ήδη από το καλοκαιρί είχε παίξει σημαντικό διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας φαίνεται πως έχει βγει από τον άχαρο ρόλο της προσπάθειας αποκλιμάκωσης. Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις της γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, που δήλωσε την Πέμπτη μετά την τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι “τα πράγματα δεν έχουν εξελιχθεί όπως θα θέλαμε”.

Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες μέχρι τις 20 Ιανουαρίου

Αναλυτές και διπλωματικές πηγές θεωρούν πολύ κρίσιμες τις επόμενες οκτώ εβδομάδες μέχρι να ορκιστεί επισήμως ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Κι αυτό γιατί ο Ερντογάν αναμένεται να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το “κενό εξουσίας” στην Ουάσιγκτον για να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Άνοιγμα στην Ευρώπη από Ερντογάν

Την ώρα που πάντως ο Ερντογάν προβάλλει ως ο ηγέτης του Μουσουλμανικού κόσμου και απομακρύνεται διαρκώς από τη Δύση, επιχειρεί άνοιγμα στην Ευρώπη. Χθες δήλωσε ότι η Τουρκία περιμένει από την Ευρώπη να τηρήσει τους λόγους της και να μην εμπλακεί στην εχθρότητα εναντίον της Τουρκίας. “Τον εαυτό μας δεν τον βλέπουμε κάπου αλλού, αλλά μέσα στην Ευρώπη, το μέλλον μας το σχεδιάζουμε να το χτίσουμε μαζί με την Ευρώπη”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος σε ομιλία του στα μέλη του κόμματός του, ενώ ισχυρίστηκε ότι «στην ανατολική Μεσόγειο επιχείρησαν να μας φυλακίσουν στις ακτές μας. Με τις συμφωνίες που κάναμε αλλά και τις γεωτρήσεις που ξεκινήσαμε, οδηγήσαμε σε αποτυχία κι αυτή τους την προσπάθεια».

Μήνυμα κατά Άγκυρας από Παναγιωτόπουλο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στην 66η ετήσια Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης το Σάββατο. Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε πως «η Ελλάδα σέβεται πλήρως τις αρχές του Βορειο-ατλαντικού Συμφώνου και ειδικά τη δέσμευση του Άρθρου 1, περί επιλύσεως οιασδήποτε διεθνούς διαφοράς με ειρηνικά μέσα και χωρίς χρήση βίας ή άλλο τρόπο ασυμβίβαστο προς τους σκοπούς των Ηνωμένων Εθνών».

Επεσήμανε, όμως, ότι από τον Αύγουστο, «οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν μια πρωτοφανή πρόκληση που απειλεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο, όχι από τρίτη χώρα αλλά από κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ, την Τουρκία». Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε προς τα μέλη της Επιτροπής Ασφαλείας και Αμύνης της Κοινοβουλευτικής Συνελεύσεως του ΝΑΤΟ ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές προς πάσα κατεύθυνση, από την αρχή της κρίσεως, «πως θα ήταν εφικτός ένας ουσιαστικός και εποικοδομητικός διάλογος εφ’ όσον θα αποσυρθεί το ερευνητικό σκάφος μαζί με τις ναυτικές μονάδες που το συνοδεύουν».

Πηγή: Reader.gr