Γιατί ο Ερντογάν δεν θέλει να εκλεγεί ο Μπάιντεν

Gazzetta team
Γιατί ο Ερντογάν δεν θέλει να εκλεγεί ο Μπάιντεν
Αν είναι ένα πράγμα που απεύχεται ο Ερντογάν για τις αμερικανικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, είναι να εκλεγεί ο Τζο Μπάιντεν. Άραγε ποιοι είναι οι λόγοι;

Οι εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες πλησιάζουν -με τους Αμερικανούς να αποφασίζουν στις 3 Νοεμβρίου αν θα παρατείνουν τη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ ή θα δώσουν τα ηνία της χώρας στον Τζο Μπάιντεν- και η παγκόσμια πολιτική και οικονομική σκηνή ετοιμάζεται να να κολυμπήσει στα απόνερα αυτής της απόφασης.

Είναι δεδομένο πως αν ο ένοικος του Λευκού Οίκου αλλάξει, τότε θα διαφοροποιηθούν οι σχέσεις και οι ισορροπίες που έχουν δημιουργήσει οι ΗΠΑ στα χρόνια του Τραμπ.

Ο υποψήφιος των δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, υπόσχεται διαφορετική προσέγγιση σε θέματα που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής. Και είναι η στιγμή που αφορά άμεσα και τη δική μας γειτονιά.

Πέρα από τις δηλωμένες θέσεις του Μπάιντεν για την Ελλάδα, στο «παιχνίδι» μπαίνει και η Τουρκία. Για την ακρίβεια ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει περισσότερους από έναν λόγους να μην θέλει να αλλάξει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με την ανάλυση του "Ρόιτερς" υπάρχουν τρεις άξονες, πάνω στους οποίους η σχέση Μπάιντεν - Ερντογάν ακροβατεί και θεωρείται δεδομένο πως δεν θα καταφέρει να ισορροπήσει.

Οι σχέσεις Άγκυρας-Μόσχας

Όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές η ενδεχόμενη εκλογή Μπάιντεν αναμένεται να ενεργοποιήσει τις απειλές για κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Άγκυρας εξαιτίας της αγοράς των πυραύλων S-400 από τη Ρωσία.

Τις προηγούμενες ημέρες η Άγκυρα προχώρησε σε δοκιμή των ρωσικών πυραύλων κάτι που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου. Οι Αμερικανοί σημειώνουν πως οι κινήσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στο ΝΑΤΟ.

Άλλωστε και πριν από έναν χρόνο, όπως σημειώνεται, ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε τον διάλογο με τον Ερντογάν, παρά την ενεργοποίηση των κυρώσεων.

Τα ανοικτά μέτωπα της Τουρκίας

Το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Reuters, με τα ανοικτά μέτωπα της Τουρκίας κοντά στα σύνορά της.

Ο Ερντογάν έχει εκμεταλλευτεί τις καλές σχέσεις με τον Τραμπ για να προχωρήσει στις κινήσεις του σε Συρία, Λιβύη, Ανατολική Μεσόγειο και εσχάτως το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, καλύπτοντας ουσιαστικά τον χώρο που άφησαν οι ΗΠΑ στις περιοχές τα τελευταία χρόνια.

Κάτι τέτοιο όμως αναμένεται επίσης να αλλάξει αν ο Μπάιντεν αναδειχθεί νικητής στις αμερικανικές εκλογές.

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος έχει εξαγγείλει ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο μια νέα προσέγγιση στον Ερντογάν, ανησυχώντας για την τουρκική συνεργασία με τη Ρωσία.

Μάλιστα πρόσφατα όταν ρωτήθηκε σχετικά απάντησε πως: «όλα τα έθνη του ΝΑΤΟ να αναλάβουν τις ευθύνες τους ως μέλη μιας δημοκρατικής συμμαχίας».

Σε ιστορική πτώση η λίρα

Όπως αναφέρουν επενδυτές το γεγονός πως η πτώση της τουρκικής λίρας είναι στο, ιστορικά χαμηλό, 24% αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό το ενδεχόμενο να εκλεγεί ο Τζο Μπάιντεν.

Χαρακτηριστικά σημειώνουν πως σε περίπτωση επιβολής κυρώσεων από τις ΗΠΑ, μια πιθανή ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας θα καθυστερήσει πάρα πολύ.

«Μια νίκη του Μπάιντεν σίγουρα θα αύξανε τον κίνδυνο κυρώσεων από τις ΗΠΑ. Και φυσικά θα επέστρεφε το άγχος σε μια ήδη ασταθή χρηματοπιστωτική αγορά που έχει πληγεί από την πανδημία», δήλωσε ο Ρότζερ Κέλι, επικεφαλής περιφερειακός οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη.

Ορισμένοι, δε, επενδυτές λένε ότι 13,5 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν τραβηχτεί από τα τουρκικά ομόλογα και μετοχές φέτος, ενώ αναφέρουν ότι ακόμα υπάρχει καλός λόγος να επενδύσουν, ειδικά μετά την αύξηση του βασικού επιτοκίου από την κεντρική τράπεζα, το οποίο αναμενόταν να φτάσει το 12% τις προηγούμενες ημέρες.

Πηγή: Reader.gr