Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία: Νέα NAVTEX για το Oruc Reis

Gazzetta team
Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία: Νέα NAVTEX για το Oruc Reis
Με τη νέα Navtex, η Άγκυρα δεσμεύει την περιοχή νότια της Ρόδου και ανατολικά-νοτιοανατολικά της Καρπάθου.

Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία, καθώς αργά το βράδυ του Σαββάτου (24/10) εξέδωσε νέα παράνομη Navtex, με την οποία παρατείνει τις έρευνες του σεισμογραφικού «Oruc Reis» στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μέχρι τις 4 Νοεμβρίου.
Με τη νέα Navtex, η Άγκυρα δεσμεύει την περιοχή νότια της Ρόδου και ανατολικά-νοτιοανατολικά της Καρπάθου.

Η προηγούμενη οδηγία προς ναυτιλομένους που είχε εκδώσει ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας, είχε ισχύ μέχρι την 27η Οκτωβρίου.

Την Παρασκευή, η Άγκυρα είχε προαναγγείλει στρατιωτικές ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο στις 27, 28 και 29 Οκτωβρίου, παρά την ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, για μορατόριουμ ασκήσεων κατά τη διάρκεια των εθνικών εορτών Ελλάδας και Τουρκίας (28 και 29 Οκτωβρίου).

Την πορεία του τουρκικού σκάφους παρακολουθεί στενά το ελληνικό Πεντάγωνο. Στην περιοχή που κινείται το «Oruc Reis» έχει σχηματιστεί κλοιός από πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Άμεση απάντηση της Αθήνας με αντι-NAVTEX

Άμεση ήταν η ελληνική αντίδραση στην κίνηση της Άγκυρας.

Ο σταθμός Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέπεμψε ακυρωτική οδηγία (αντι-Navtex), με την οποία υπενθυμίζεται στην τουρκική πλευρά ότι δεν διαθέτει καμία δικαιοδοσία στην συγκεκριμένη περιοχή όπου η αρμοδιότητα για την μετάδοση ναυτικών αναγγελιών, ανήκει στον ελληνικό σταθμό.

Επίσης με την αντι-Navtex επαναφέρεται στην τάξη η Άγκυρα, καθώς όπως αναφέρεται η δραστηριότητα την οποία εγκρίνει είναι μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη δεδομένου ότι εμπίπτει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ