CNN Turk: Οι τέσσερις λόγοι για τους οποίους επέστρεψε το «Oruc Reis» στην ανατολική Μεσόγειο

Gazzetta team
CNN Turk: Οι τέσσερις λόγοι για τους οποίους επέστρεψε το «Oruc Reis» στην ανατολική Μεσόγειο
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN Turk, το οποίο επικαλείται διπλωματικές πηγές, τέσσερις είναι οι λόγοι, για τους οποίους η Άγκυρα αποφάσισε ν' ανακοινώσει νέα Navtex και να στείλει ξανά το Oruc Reis για έρευνες σε περιοχή νοτίως του Καστελορίζου.

Τους λόγους για τους οποίους το «Oruc Reis» βγήκε ξανά στην ανατολική Μεσόγειο ανέφεραν στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, διπλωματικές πηγές από την Άγκυρα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN Turk, το οποίο επικαλείται διπλωματικές πηγές, τέσσερις είναι οι λόγοι, για τους οποίους η Άγκυρα αποφάσισε ν' ανακοινώσει νέα Navtex και να στείλει ξανά το Oruc Reis για έρευνες σε περιοχή νοτίως του Καστελορίζου και ενώ αναμενόταν η έναρξη των διερευνητικών επαφών κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί.

Όπως αναφέρουν οι συγκεκριμένες πηγές δεν πρέπει ν' αποτέλει έκπληξη το γεγονός ότι το «Oruc Reis» επέστρεψε στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς όπως είχαν τονίσει επανειλημμένως Τούρκοι αξιωματούχοι, θα επέστρεφε στην περιοχή μόλις ολοκλήρωνε τις εργασίες συντήρησης του. Παράλληλα η τουρκική πλευρά επιρρίπτει την ευθύνη στην Αθήνα, λέγοντας «ότι ήταν όλος αυτός ο καιρός ήταν μία ευκαιρία για διπλωματία» και «ότι η Ελλάδα δεν αξιοποίησε την ευκαιρία».

Ο δεύτερος λόγος, πάντα σύμφωνα με το CNN Turk είναι ότι η Ελλάδα δεν εγκαταλείπει τις μαξιμαλιστικές της αιτήσεις και συγκεκριμένα σχετικά με τον περίφημο «χάρτη της Σεβίλλης». Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ απέρριψαν τον χάρτη, ωστόσο η Ελλάδα δεν έκανε ποτέ μία επίσημη δήλωση ή αναφορά που να λέει ότι δεν τον αναγνωρίζει.

Ο τρίτος λόγος τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία η Άγκυρα κρίνει ως «απογοητευτικά» και σύμφωνα με το τουρκικό μέσο, αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει εξ αρχής ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις πρωτοβουλίες για διάλογο.

Τέλος το αίτημα της Άγκυρας για ειλικρινή διάλογο δεν βρήκαν ανταπόκριση, με την Τουρκία να υποστηρίζει ότι ήταν έτοιμη για συναντήσεις.

Πηγή: Reader.gr