Ο αστεροειδής 2020 SO που κατευθύνεται προς τη Γη μάλλον είναι «σκουπίδι» από την αποτυχημένη προσελήνωση του 1966 (vid)

Gazzetta team
Ο αστεροειδής 2020 SO που κατευθύνεται προς τη Γη μάλλον είναι «σκουπίδι» από την αποτυχημένη προσελήνωση του 1966 (vid)
Ένας αστεροειδής, που εντόπισαν οι επιστήμονες και μάλιστα του έδωσαν και όνομα, φαίνεται, τελικά, πως είναι ένα «σκουπίδι» από τον πύραυλο Centaur, που έστειλε το America Surveyor 2 της NASA στο φεγγάρι το 1966.

Ένα μυστηριώδες αντικείμενο, που εντοπίστηκε στο διάστημα και αρχικά θεωρήθηκε ότι είναι αστεροειδής, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι, τελικά, μέρος ενός πυραύλου της NASA από μία αποστολή στη Σελήνη πριν από 54 χρόνια!

Το πρόσφατα ανακαλυφθέν αντικείμενο μήκους οκτώ μέτρων, το οποίο εντοπίστηκε από ένα τηλεσκόπιο στη Χαβάη, θεωρήθηκε αρχικά ως αστεροειδής και «βαφτίστηκε» κιόλας ως «2020 SO».

Αλλά τώρα οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι μέρος του πυραύλου Centaur (κεντρική φώτο), που έστειλε το America Surveyor 2 της NASA στο φεγγάρι το 1966, και κατέληξε, ωστόσο, να συντρίβει, επειδή ένας από τους αναφλεκτήρες του βγήκε εκτός.

Ο πύραυλος, αφού έκανε τη «δουλειά» του, πέταξε πέρα ​​από το φεγγάρι και σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο -και θεωρήθηκε διαστημικό σκουπίδι. Αλλά τώρα φαίνεται σαν να κάνει μια δεύτερη εμφάνιση, όπως λέει ο ειδικός της NASA στους αστεροειδείς, Paul Chodas, στο Associated Press.

«Μπορεί να κάνω και λάθος σε αυτό. Δεν θέλω να δείχνω υπερβολική αυτοπεποίθηση. Αλλά όλα τα κομμάτια συνδέονται και μάλλον μιλάμε για ένα κομμάτι του πυραύλου Centaur», τόνισε.

Το αντικείμενο ταξιδεύει με 1.500 μίλια/ώρα, το οποίο στην πραγματικότητα θεωρείται αργό από τα συνήθη πρότυπα αστεροειδών, και είναι ένας από τους λόγους που ο Chodas πιστεύει ότι δεν είναι αστεροειδής.

Επισημαίνοντας, δε, όσα τον οδήγησαν στο συμπέρασμά του, εξήγησε ότι το αντικείμενο έχει μια ασυνήθιστη, σχεδόν κυκλική τροχιά, η οποία είναι αρκετά παρόμοια με της Γης, αλλά λιγότερο συχνή στους αστεροειδείς. Συνέχισε, λέγοντας ότι το αντικείμενο βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τη Γη, το οποίο πάλι είναι ασυνήθιστο, καθώς οι αστεροειδείς συνήθως πετούν αρκετά πιο μακριά. ​

Καθώς πλησιάζει τη Γη, οι αστρονόμοι θα μπορούν να ρίξουν μια καλύτερη ματιά στην τροχιά του και να έχουν μια σαφέστερη εικόνα του τι είναι.

Ο Chodas πιστεύει ότι θα περάσει περίπου τέσσερις μήνες περιστρέφοντας την τροχιά της Γης, πριν αποκτήσει τη δική του τροχιά την επόμενη άνοιξη.

Α, και σε περίπτωση που ανησυχούσατε, ο εμπειρογνώμονας της NASA πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει ότι θα χτυπήσει στη Γη, οπότε αυτά είναι τα καλά νέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ