Στην Ισπανία οι εργοδότες θα πληρώνουν τα λειτουργικά έξοδα όσων δουλεύουν από το σπίτι

Gazzetta team
Στην Ισπανία οι εργοδότες θα πληρώνουν τα λειτουργικά έξοδα όσων δουλεύουν από το σπίτι
Το νομοσχέδιο για την εργασία από το σπίτι προβλέπει ότι οι εργοδότες θα πληρώνουν τα λειτουργικά έξοδα των εξ αποστάσεως εργαζομένων, την ώρα που η κυβέρνηση καλεί όλους τους κατοίκους της Μαδρίτης να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

Η ισπανική κυβέρνηση συμφώνησε με τα συνδικάτα και τους επικεφαλής επιχειρήσεων να υποχρεωθούν οι εργοδότες να καλύπτουν τα λειτουργικά έξοδα των εργαζόμενων από το σπίτι, την ώρα που η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπους να εργάζονται από το καθιστικό τους, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Πάμπλο Ιγκλέσιας.

"Έχει θεμελιώδη σημασία να ρυθιστεί η εξ αποστάσεως εργασία έτσι ώστε να προστατεύονται τα δικαιώματα των εργαζομένων", σημείωσε ο Ιγκλέσιας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TVE.

Το νομοσχέδιο θα αναγκάζει τις εταιρείες να πληρώνουν όλα τα λειτουργικά έξοδα που μπορεί να έχουν οι εργαζόμενοι όταν εργάζονται από το σπίτι, ενώ θα επιτρέπει ευελιξία στις ώρες εργασίας και θα χορηγεί στους εργαζομένους χρόνο αποσύνδεσης, σημείωσε ο Ιγκλέσιας.

Ο ίδιος δεν αναφέρθηκε ενδελεχώς στα έξοδα που θα πρέπει να αναλάβουν οι εργοδότες ούτε στα πράγματα που μπορεί να εξασφάλισαν οι εργοδότες στην συμφωνία αυτή.

Το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο προτού κατατεθεί στο κοινοβούλιο.

Στη διάρκεια του αυστηρού lockdown που επέβαλλε η Ισπανία από τα μέσα Μαρτίου ως τα τέλη Ιουνίου, εκατομμύρια εργαζόμενοι όφειλαν να μένουν στο σπίτι τους με τα παιδιά τους και να συνεχίζουν να εργάζονται από εκεί.

Τρεις μήνες μετά το επίσημο τέλος της καραντίνας που είχε επιβληθεί σε όλη τη χώρα, εκατομμύρια εργαζόμενοι εξακολουθούν να εργάζονται εξ αποστάσεως καθώς οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης για την αναχαίτιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού καθιστούν απαγορευτική την εργασία όλων από το γραφείο.

Σήμερα μάλιστα ο Ισπανός υπουργός Υγείας κάλεσε όλους τους κατοίκους της Μαδρίτης να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, όπως και τις επαφές τους μόνον στις απαραίτητες προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της COVID-19, μία μόλις ημέρα μετά την υιοθέτηση αυστηρών περιοριστικών μέτρων για ένα τμήμα της περιφέρειας της Μαδρίτης.

"Συνιστώ στους κατοίκους της Μαδρίτης να περιορίσουν στο μέγιστο τις μετακινήσεις τους, να σέβονται σχολαστικά τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της περιοχής και να περιορίσουν στο μέγιστο τις μετακινήσεις τους μόνον στις απαραίτητες και τις επαφές τους στα πιο κοντινά τους πρόσωπα", δήλωσε ο Σαλβαδόρ Ίγια στον ραδιοσταθμό Cadena Ser, υπογραμμίζοντας ότι "η πιο ανησυχητική κατάσταση εντοπίζεται στη Μαδρίτη".

Οι δηλώσεις αυτές του υπουργού Υγείας έγιναν την ώρα που από σήμερα το πρωί σχεδόν ένα εκατομμύριο κάτοικοι της ισπανικής πρωτεύουσας και της περιφέρειάς της υποχρεούνται εκ νέου να τηρούν αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις τους για δύο εβδομάδες.

Σε περισσότερους από 850.000 ανθρώπους (στα 6,6 εκατομμύρια κατοίκους που έχει στο σύνολό της η ισπανική πρωτεύουσα) απαγορεύεται από σήμερα το πρωί να εγκαταλείπουν τη συνοικία στην οποία ζουν, με εξαίρεση πολύ συγκεκριμένους λόγους: οι μετακινήσεις για τη δουλειά τους, τα εκπαιδευτικά τους ιδρύματα, για να επισκεφθούν κάποιον γιατρό, να ανταποκριθούν σε μια νομική ειδοποίηση, ή να εξυπηρετήσουν κάποιο εξαρτώμενο πρόσωπο.

Ωστόσο τους επιτρέπονται οι μετακινήσεις μέσα στην συνοικία τους και ως εκ τούτου δεν υποχρεούνται να παραμένουν μέσα στο σπίτι.

Η περιφερειακή κυβέρνηση της Μαδρίτης, η οποία είναι αρμόδια για θέματα υγείας, αποφάσισε επίσης να περιορίσει σε όλη την περιφέρεια της Μαδρίτης από 10 σε 6 τον αριθμό αυτών που μπορούν να συναντώνται σε δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους.

Η ισπανική πρωτεύουσα και η περιφέρειά της έχουν γίνει, όπως είχε συμβεί και την άνοιξη, το επίκεντρο της πανδημίας της COVID-19 στην Ισπανία, μια από τις χειρότερα πληγείσες χώρες στην Ευρώπη από τον νέο κορονοϊό.

Οι συνοικίες που αφορά η απαγόρευση αυτή κατέγραψαν περισσότερα από 1.000 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους τις δύο εβδομάδες που πέρασαν, δηλαδή τον πενταπλάσιο αριθμό από αυτόν στο σύνολο της Ισπανίας, ο οποίος είναι ήδη ο πιο υψηλός στην ΕΕ.

Ο Σαλβαδόρ Ίγια έκρινε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν στη Μαδρίτη μπορεί να επιτρέψουν να τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία και εκτίμησε ότι δεν είναι απαραίτητο να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή, κάτι το οποίο θα επέτρεπε τον πλήρη περιορισμό του πληθυσμού, όπως είχε γίνει την άνοιξη.

Η Ισπανία έχει καταγράψει μέχρι στιγμής περισσότερα από 670.000 κρούσματα νέου κορονοϊού και περισσότερους από 30.600 θανάτους από την COVID-19.