Εκπρόσωπος Κομισιόν: «Η ΕΕ είναι έτοιμη για περιοριστικά μέτρα αν η Τουρκία δεν αποκλιμακώσει την ένταση»

Gazzetta team
Εκπρόσωπος Κομισιόν: «Η ΕΕ είναι έτοιμη για περιοριστικά μέτρα αν η Τουρκία δεν αποκλιμακώσει την ένταση»
«Η ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει τι θα συμβεί από την πλευρά μας εάν δεν υπάρχουν δείγματα αποκλιμάκωσης», ανέφερε ο Πίτερ Στάνο.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, υπεύθυνος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, μίλησε στην ΕΡΤ1 και μεταξύ άλλων ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να επιβάλει περιοριστικά μέτρα εφόσον η Τουρκία δεν προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης.

«Η ΕΕ είναι πολύ ξεκάθαρη σε σχέση με την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα και την Κύπρο και η προσδοκία της ΕΕ εκφράστηκε προς την Τουρκία τόσο με δημόσιες δηλώσεις όσο και μέσω της δέσμευσης του ύπατου εκπροσώπου, Μπορέλ, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Τσαβούσογλου, τον ενημέρωσε για τις συζητήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών και τις προσδοκίες της ΕΕ να δουν την αποκλιμάκωση, να δουν διάλογο και δέσμευση και όχι μονομερή βήματα, τα οποία αποτελούν προκλήσεις και συμβάλλουν στην αύξηση των εντάσεων», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο.

Παράλληλα τόνισε ότι «η ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει τι θα συμβεί από την πλευρά μας εάν δεν υπάρχουν δείγματα αποκλιμάκωσης. Γι' αυτό το συμβούλιο είναι έτοιμο να ξεκινήσει συζητήσεις για πιθανά περιοριστικά μέτρα, αλλά όλοι ελπίζουμε ότι είναι πιθανόν να προχωρήσουμε μέσω του δρόμου του διαλόγου και των συζητήσεων».