Τσαβούσογλου: «Το Oruc Reis θα παραμείνει στην Ανατολική Μεσόγειο για 90 μέρες»

Gazzetta team
Τσαβούσογλου: «Το Oruc Reis θα παραμείνει στην Ανατολική Μεσόγειο για 90 μέρες»
Αιτία πολέμου χαρακτήρισε ενδεχόμενη επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε ότι το Oruc Reis θα παραμείνει στην περιοχή για ακόμα τρεις μήνες, ενώ σύμφωνα με το CNN Turk αναφερόμενος σε ενδεχόμενο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων, το χαρακτήρισε αιτία πολέμου.

Συγκεκριμένα, ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι οι Navtex θα συνεχιστούν και θα εκδίδονται «τμηματικές» για την παραμονή του τουρκικού ερευνητικού πλοίου στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες θα αφορούν την κάθε περιοχή ξεχωριστά και σε διαφορετικές ημερομηνίες.

Όπως διευκρίνισε, μάλιστα, οι πρώτες Navtex θα αφορούν έρευνες σε δυτικές περιοχές και στο τέλος του τριμήνου το Orus Reis θα πλησιάσει την τουρκική ηπειρωτική χώρα.

Αιτία πολέμου χαρακτήρισε ενδεχόμενη επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν ενοχλεί την Άγκυρα η επέκτασή τους στο Ιόνιο Πέλαγος. «Η Ελλάδα ενεργεί όπως εκείνη θέλει όπου έχει δικαιώματα. Δεν μας αφορά αυτό. Ωστόσο, στο Αιγαίο δεν μπορούν να επεκτείνουν τα σύνορά τους στα 12 μίλια. Αυτό αποτελεί αιτία πολέμου. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από 6 σε 12 μίλια. Το λέω πολύ ξεκάθαρα», δήλωσε.