Ο Ερντογάν μετατρέπει σε τζαμί και την ιστορική Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη

Gazzetta team
Ο Ερντογάν μετατρέπει σε τζαμί και την ιστορική Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη
Το πρωί της Παρασκευής δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ με το οποίο θα εφαρμοστεί άμεσα η απόφαση και τα μοναδικής ομορφιάς ψηφιδωτά θα καλυφθούν.

Ένα ακόμη μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς αποφάσισε να μετατρέψει σε τζαμί ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς μετά την Αγία Σοφία και η Μονή της Χώρας (Εκκλησία του Αγίου Σωτήρος εν τη Χώρα) στην Κωνσταντινούπολη θα γίνει μουσουλμανικό τέμενος.

Η Μονή της Χώρας μετατράπηκε σε τζαμί από τους Οθωμανούς, και είχε γίνει μουσείο με απόφαση του Μουσταφά Κεμάλ, ωστόσο πέρυσι είχε εκδοθεί απόφαση από το Ανώτατο Τουρκικό Δικαστήριο να μετατραπεί σε τζαμί.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ το πρωί της Παρασκευής δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ με το οποίο θα εφαρμοστεί άμεσα η απόφαση και τα μοναδικής ομορφιάς ψηφιδωτά θα καλυφθούν.

Σημειώνεται ότι στη Μονή συνεχίζονταν τα έργα αποκατάστασης και αποκάλυψης των ψηφιδωτών.

Η Μονή της Χώρας

Η μονή που είχε μετατραπεί σε μουσείο πριν από 74 χρόνια, βρίσκεται στην περιοχή Φατίχ της Κωνσταντινούπολης.

Το μοναστήρι χτίστηκε τον 6ο αιώνα, το 534 μ.Χ., και είναι ένα από τα παλαιότερα ιστορικά μνημεία της Κωνσταντινούπολης. Το κτήριο μετατράπηκε σε τζαμί το 1511, όπως και η Αγία Σοφία, μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης. Η Μονή της Χώρας χρησιμοποιήθηκε ως τζαμί για 434 χρόνια και μετατράπηκε σε μουσείο το 1945 με υπουργική απόφαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ