«Παναγία σε θαλάσσιο ποδήλατο, αλιευτικό ακόμη και μοτοσικλέτα»: Οι απίστευτες ιδέες για λιτανείες παρά τον κορoνoϊό

Gazzetta team
«Παναγία σε θαλάσσιο ποδήλατο, αλιευτικό ακόμη και μοτοσικλέτα»: Οι απίστευτες ιδέες για λιτανείες παρά τον κορoνoϊό
Λόγω της ιδιαιτερότητας της κατάστασης, δεν λείπουν ευρηματικές και πρωτότυπες λύσεις.

Σε πολλές περιοχές της Ιταλίας, τις ημέρες αυτές, καταβάλλεται προσπάθεια να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν θρησκευτικές τελετές, περιφορές αγαλμάτων της Παρθένου και λιτανείες, με αυστηρό σεβασμό, όμως, στα μέτρα ασφαλείας που έχουν επιβληθεί από την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε.

Λόγω της ιδιαιτερότητας της κατάστασης, δεν λείπουν ευρηματικές και πρωτότυπες λύσεις.

Τι έχουν... εφεύρει

Πιο αναλυτικά, στην περιοχή της Τσεζένα, τοπική ενορία αποφάσισε να τοποθετήσει το άγαλμα της Παναγίας πάνω σε θαλάσσιο ποδήλατο, το οποίο και κινήθηκε με ιδιαίτερα χαμηλή ταχύτητα, σε μικρή απόσταση από την ακτή, επιτρέποντας σε ντόπιους και τουρίστες να προσευχηθούν υπό συνθήκες απόλυτης ασφάλειας.

Στην περιοχή Τζεράτσε της Καλαβρίας, ο επίσκοπος ζήτησε από τους πιστούς να προσευχηθούν στο σπίτι τους, μπροστά από την εικόνα της «Παρθένου του Βουνού», έστω και αν είχαν κάνει τάμα και είχαν προγραμματίσει να πάνε στην τοπική περιφορά.

Παράλληλα, στην Εμίλια Ρομάνια, ένας ιερέας θέλησε να φανεί ακόμη πιο ευρηματικός και ανακοίνωσε ότι τον Δεκαπενταύγουστο θα τοποθετήσει μικρό άγαλμα της Παρθένου πάνω σε μοτοσικλέτα και θα κάνει τον γύρω όλης της περιοχής του.

Στη Μεσίνα της Σικελίας, όμως, μετά από οξεία αντιπαράθεση, αποφασίστηκε ότι φέτος δεν πρόκειται να οργανωθεί η γιορτή κατά την οποία οι πιστοί βγάζουν στον δρόμο για να δουν το πέρασμα μεγάλου «θρησκευτικού άρματος», αφιερωμένου στην Παναγία και να προσευχηθούν. Και στο Τσεφαλού της Σικελία ακυρώθηκε, τελικά, η γιορτή του Σωτήρος, η οποία είχε τελεσθεί αδιάκοπα, τα τελευταία εκατόν είκοσι χρόνια.

Στο Τέρμολι, τέλος, στην περιφέρεια Μολίζε, φέτος δεν πραγματοποιήθηκε η περιφορά του αγάλματος του Αγίου Μπάσο στο λιμάνι της περιοχής και επελέγη μια ασφαλέστερη εναλλακτική: Ένας πίνακας του αγίου τοποθετήθηκε σε αλιευτικό, με λίγες μόνον βάρκες που μπόρεσαν να το ακολουθήσουν.