Η NASA θα στείλει στη στρατόσφαιρα μπαλόνι σε μέγεθος ποδοσφαιρικού γηπέδου (pics & vid)

Gazzetta team
Η NASA θα στείλει στη στρατόσφαιρα μπαλόνι σε μέγεθος ποδοσφαιρικού γηπέδου (pics & vid)
Ένα πελώριο μπαλόνι σε μέγεθος ποδοσφαιρικού γηπέδου σχεδιάζει να στείλει η NASA στη στρατόσφαιρα για να μελετήσει πώς σχηματίζονται τα άστρα.

Ένα πελώριο μπαλόνι σκέφτεται να στείλει η NASA στα όρια της στρατόσφαιρας της Γης, προκειμένου να μάθει πώς σχηματίζονται τα άστρα και οι πλανήτες!

Η αποστολή Asthros της διαστημικής υπηρεσίας θα αναχωρήσει από την Ανταρκτική τον Δεκέμβριο του 2023 και θα περάσει τρεις εβδομάδες στη στρατόσφαιρα.

Σύμφωνα με το CNN, το μπαλόνι θα έχει μέγεθος ποδοσφαιρικού γηπέδου και θα είναι εξοπλισμένο με ένα εξειδικευμένο τηλεσκόπιο υπερύθρων, σχεδιασμένο για να συλλέγει το φως που το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να ανιχνεύσει.

Tο μπαλόνι με το τηλεσκόπιο ASTHROS (ακρωνύμιο τού Astrophysics Stratospheric Telescope for High Spectral Resolution Observations at Submillimeter-wavelengths) θα αιωρείται «πολύ κάτω από τα όρια του διαστήματος», σε ύψος περίπου 40 χιλιομέτρων.

Το ASTHROS, όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του το αμερικανικό δίκτυο, θα εστιάσει σε δύο στόχους στον γαλαξία μας, αμφότεροι «περιοχές σχηματισμού άστρων», όπου θα δημιουργήσει τον πρώτο τρισδιάστατο χάρτη αερίων.

Ο ένας στόχος θα είναι ο Μεσιέ 83, ένας από τους λαμπρότερους γαλαξίες, περίπου 15 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη και ο άλλος το TW Hydrae, ένας αστέρας με πρωτοπλανητικό δίσκο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ...