24η Ιουλίου: Η μέρα που αναμένεται κορύφωση των τουρκικών προκλήσεων και η σημασία της

Gazzetta team
24η Ιουλίου: Η μέρα που αναμένεται κορύφωση των τουρκικών προκλήσεων και η σημασία της
Στο ελληνικό πεντάγωνο περιμένουν αύριο να κορυφωθούν οι προκλήσεις του Ερντογάν, καθώς η 24η Ιουλίου δεν είναι τυχαία μέρα στην Τουρκία.

Αφού η φήμη περί απόσυρσης των Τουρκικών σκαφών δεν επιβεβαιώθηκε και στην γειτονική χώρα άνοιξε κουβέντα ακόμα και για παράταξη πυραύλων στα παράλια, εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως το κλίμα έντασης μεταξύ των δύο χωρών, δεν έχει τελειώσει ακόμα.

Από το πρωί άλλωστε, έχει κυκλοφορήσει έντονα η πληροφορία που θέλει το ελληνικό πεντάγωνο να έχει γίνει δέκτης πληροφοριών πως ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να κλιμακώσει τις προκλήσεις του αύριο, Παρασκευή.

Μία μέρα που μόνο τυχαία δεν είναι στην Τουρκία και ο Τούρκος Πρόεδρος δεν την έχει επιλέξει τυχαία, θέλοντας να μειώσει την δημοφιλία των Κεμαλιστών στην χώρα του.

Η Συνθήκη της Λωζάνης

Ο πρώτος και βασικότερος λόγος, έχει να κάνει με την Συνθήκη της Λωζάνης που είχε υπογραφεί στις 24 Ιουλίου του 1923, μετά από σχεδόν 8 μήνες διαβουλεύσεων. Αυτή είχε θέσει τα γεωγραφικά όρια της σύγχρονης Τουρκίας, όμως 66χρονος Πρόεδρος της γειτονικής χώρας, δείχνει να την αμφισβητεί ανοιχτά.

Επίσης, υπάρχουν εκδηλώσεις για αυτή, καθώς θεωρείται μέρα μνήμης και νίκης του Κεμάλ Ατατούρκ, τον οποίο ο Ταγίπ Ερντογάν έχει βάλει στόχο να τον ξεπεράσει σε υστεροφημία.

Με την προσοχή όλων στραμμένη στην ένταση με την Ελλάδα, ελάχιστοι είναι εκείνοι που θα ασχοληθούν με κάτι τέτοιο.

Η πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία

Παράλληλα, αύριο είναι προγραμματισμένη να γίνει επίσημα και η πρώτη προσευχή μουσουλμάνων στην Αγία Σοφία, η οποία έχει μετατραπεί σε τζαμί.

Κάτι που σημαίνει οτι μεταξύ των οπαδών του Ταγίπ Ερντογάν, το κλίμα θα είναι όντως εορταστικό.

Στάση αναμονής και ετοιμότητας

Την ίδια ώρα, η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, με τα πολλά από τα πολεμικά σκάφη της να είναι στο Αιγαίο.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο... συναγερμός που έχει χτυπήσει, θα διατηρεί μέχρι και τις 2 Αυγούστου που τελειώνει η NAVTEX της Τουρκίας.