Η Γερμανία ξεκαθαρίζει: Υπήρξε ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όχι κίνδυνος πολέμου

Gazzetta team
Η Γερμανία ξεκαθαρίζει: Υπήρξε ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όχι κίνδυνος πολέμου
Από το Βερολίνο διαψεύδεται οτι σταμάτησε στο... παρά 5 πολεμικό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, επιβεβαιώνουν όμως την καθοριστική παρέμβαση της Μέρκελ.

Χθες το απόγευμα δημοσίευμα της Bild ανέφερε πως χάρη στην επέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ αποφεύχθη στο... παρα 5 πολεμικό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Κάτι όμως που δεν φαίνεται να ισχύει, τουλάχιστον σε αυτό τον βαθμό.

Όπως αναφέρει σε αναπόκρισή της η ελληνική έκδοση της Deutsche Welle, κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο δεν υποβαθμίζουν τη σημασία της έντασης που δημιουργήθηκε, παράλληλα όμως δεν επιβεβαιώνουν ότι υπήρξε άμεσος κίνδυνος πολέμου.

Σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel η κατάσταση που προκλήθηκε με την τουρκική NAVTEX στο Καστελόριζο και σε μία περιοχή με ελληνική υφαλοκρηπίδα, θεωρήθηκε πολύ σοβαρή για την Γερμανία.

Τι ειπώθηκε στην έκτακτη συνάντηση

Τόσο σοβαρή ώστε να κληθεί αυθημερόν ο τούρκος πρέσβης στο Βερολίνο Αλί Κεμάλ Αϊντίν στο υπουργείο Εξωτερικών. Εκεί ο υφυπουργός Μιγκέλ Μπέργκερ ζήτησε από την Τουρκία την τήρηση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, να σταματήσει η Άγκυρα να συμπεριφέρεται προκλητικά στην Ανατολική Μεσόγειο και να επιδείξει διάθεση διαλόγου με την Ελλάδα.

Τη μεσολάβηση της Γερμανίας επιβεβαιώνει η υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, η οποία σε συνέντευξή της στην τηλεόραση της Deutsche Welle δήλωσε: «Προσπαθούμε να λύσουμε αυτές τις διαφορές με συνομιλίες στο παρασκήνιο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ