Εστρωσαν τιρκουάζ χαλιά στην Αγία Σοφία (pic)

Gazzetta team
Εστρωσαν τιρκουάζ χαλιά στην Αγία Σοφία (pic)
Πυρετωδώς συνεχίζεται η "βεβήλωση" της Αγίας Σοφίας με τις εργασίες να προχωρούν για την πρώτη προσευχή της Παρασκευής σαν τζαμί μετά από 86 χρόνια...

Ηδη στο δάπεδο έχουν τοποθετηθεί τιρκουάζ χαλιά, προσωπική επιλογή του Ερντογάν, ο οποίος επικεφαλής επιτελείου, μαζί και με τον μικρό του ανιψιό, επισκέφθηκε χθες της του Θεού Σοφίας Ναό, για να επιβλέψει την πορεία των εργασιών.

Ο ίδιος δήλωσε ότι «η απελευθέρωση της Αγίας Σοφίας» ήταν το μεγαλύτερο νεανικό του όνειρο. Προφανώς δεν σκέφτεται αν σε αυτό θα συμφωνούσαν οι Κεμαλιστές...

Αναφορικά με τα μοναδικά ψηφιδωτά του πρόναου και του γυναικωνίτη, καθώς και οι τοιχογραφίες θα καλύπτονται με κουρτίνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο από τα ψηφιδωτά είναι του 1100, αυτό που εικονίζει τον Ιωάννη Β' Κομνηνό, ή Καλοϊωάννη, με την αυτοκράτειρα Ειρήνη.

Τις προηγούμενες μέρες οι Τούρκοι κατέβασαν τις πινακίδες έξω από την Αγία Σοφία οι οποίες έγραφαν «μουσείο».

Ο επικεφαλής του εργοστασίου που κατασκευάζει τα χαλιά που θα στρωθούν στο δάπεδο της Αγίας Σοφίας, είπε στη Yeni Safak, ότι αυτά θα έχουν συνολικό εμβαδόν 4.000 τ.μ., εκ των οποίων τα 2.000 τ.μ. είναι έτοιμα. Τα χαλιά έχουν βάρος 5 κιλών ανά τετραγωνικό μέτρο και πάχος 16 χιλιοστών, ενώ είναι κατασκευασμένα από φυσικό μαλλί ζώων που εκτρέφονται αποκλειστικά στην Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ