Αγία Σοφία: Στις 24 Ιουλίου η πρώτη μουσουλμανική προσευχή, τι ανακοίνωσε ο Ερντογάν (vid)

Gazzetta team
Αγία Σοφία: Στις 24 Ιουλίου η πρώτη μουσουλμανική προσευχή, τι ανακοίνωσε ο Ερντογάν (vid)
Στις 24 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Το «τζαμί της Αγίας Σοφίας» θα είναι ανοιχτό σε όλους τους μουσουλμάνους, τους χριστιανούς, σε όλους τους ξένους, σημείωσε.

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί αποφασίστηκε, καθώς νωρίτερα σήμερα το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση του 1934 με την οποία η τότε τουρκική κυβέρνηση είχε μετατρέψει την Αγία Σοφία σε μουσείο. Ακολούθως, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε το σχετικό διάταγμα με το οποίο η Αγία Σοφία θα ανοίξει ως τζαμί για τη μουσουλμανική λατρεία.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 2 Ιουλίου το ΣτΕ της Τουρκίας είχε πετάξει στoν πρόεδρο της Τουρκίας το μπαλάκι για να αλλάξει εκείνος το στάτους της Αγίας Σοφίας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας είχε αποφασίσει ότι η απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ το 1934 για μετατροπή από τζαμί σε μουσείο ήταν σύννομη, όπως και αντίστοιχη απόφαση του 2008.

Το ΣτΕ είχε αποφανθεί ότι το στάτους μπορεί να αλλάξει με Προεδρικό Διάταγμα, όπως άλλαξε και το 1934.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Να μην αλλάξει το καθεστώς

Τουλάχιστον τρεις παρεμβάσεις έχουν κάνει οι ΗΠΑ, ζητώντας να μην αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας.

Οι ΗΠΑ έχουν προτρέψει την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

«Προτρέπουμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μουσείου, ως υπόδειγμα της δέσμευσής της για τον σεβασμό των θρησκευτικών παραδόσεων και της ποικιλόμορφης ιστορίας που συντέλεσαν στη Δημοκρατία της Τουρκίας και να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει προσβάσιμη σε όλους», ανέφερε ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο την 1η Ιουλίου.

Πηγή: reader.gr