Μυστικός Δείπνος: Κόβει την ανάσα υψηλή ψηφιακή ανάλυση του εμβληματικού έργου του Λεονάρντο ντα Βίντσι (pics)

Gazzetta team
Μυστικός Δείπνος: Κόβει την ανάσα υψηλή ψηφιακή ανάλυση του εμβληματικού έργου του Λεονάρντο ντα Βίντσι (pics)
Αντίγραφο του Μυστικού Δείπνου από τους μαθητές του Λεονάρντο ντα Βίντσι σαρώθηκε ψηφιακά, με αποτέλεσμα να έρθουν στο «φως» ανατριχιαστικές αθέατες λεπτομέρειες του εμβληματικού έργου, θυμίζοντας λίγο... Νταν Μπράουν!

Σε μια ιστορία... που θυμίζει λίγο το περίφημο βιβλίο του Νταν Μπράουν, «Κώδικας Ντα Βίντσι», το οποίο προκάλεσε χαμό πριν από 17 χρόνια, ελαιογραφία του Μυστικού Δείπνου φτιαγμένη από τους μαθητές του Λεονάρντο ντα Βίντσι σαρώθηκε ψηφιακά, δημιουργώντας εικόνες με πάνω από ένα δισεκατομμύριο pixel!

Οι λόγοι για τις φθορές στη θρυλική νωπογραφία

Σε αυτή, την τεράστια ανάλυση, γίνεται εφικτό για πρώτη φορά να έρθουν στο «φως» ανατριχιαστικές αθέατες λεπτομέρειες του εμβληματικού έργου του Ιταλού δημιουργού. Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι ζωγράφισε το 1498 τον Μυστικό Δείπνο με την τεχνοτροπία του buonfresco, της πολύ γρήγορης κάλυψης των τοίχων πριν ξεραθεί ο σοβάς, χρησιμοποιώντας βαφή από αυγό και λαδομπογιά, με αποτέλεσμα η νωπογραφία να φθαρεί γρήγορα.

Επίσης, ο τοίχος πάνω στον οποίο είχε ζωγραφιστεί ο Μυστικός Δείπνος ήταν εκτεθειμένος στη βροχή και τον άνεμο, ενώ ένα υπόγειο ρυάκι τον έκανε να είναι πάντα υγρός. Το 1620, επίσης, τα κατοχικά ισπανικά στρατεύματα προκάλεσαν φθορές στον τοίχο, ενώ διακόσια χρόνια μετά τα στρατεύματα του Ναπολέοντα έδεναν τα άλογά τους εκεί.

Με τη συμβολή της Google

Ευτυχώς, όμως, οι προνοητικοί μαθητές του δημιούργησαν ένα πιστό αντίγραφο, που κατέχει η Βασιλική Ακαδημία Τεχνών. Δημιουργήθηκε ανάμεσα στο 1515 και στο 1520 και αποδίδεται στους μαθητές του Giampietrino και Giovanni Antonio Boltraffio.

Σήμερα, η Google χρησιμοποίησε την Art Camera για να σαρώσει το αντίγραφο -και άλλα 19 έργα της Ακαδημίας. Το αποτέλεσμα; Εκπληκτικό!

Το πουγγί του Ιούδα και το μαχαίρι του Πέτρου

«Φωτίζονται» μια σειρά από λεπτομέρειες, όπως ένα δοχείο αλατιού, που βρίσκεται αναποδογυρισμένο δίπλα στο δεξί χέρι του Ιούδα. Το χυμένο αλάτι θεωρείτο κακός οιωνός. Οι σκιές στο πρόσωπο του Ιούδα επίσης, το πουγγί του και το χυμένο αλάτι αποτελούν μία αναφορά στο ότι ο Ιούδας θα προδώσει τον Ιησού λίγο μετά τη σκηνή.

Ένας άλλος μαθητής, ο Πέτρος κρατά ένα μαχαίρι, που αποτελεί αναφορά στο γεγονός ότι θα κόψει το αυτί ενός στρατιώτη, προσπαθώντας να σταματήσει τη σύλληψη του Ιησού.

Στον πίνακα φαίνονται επίσης τα πόδια του Ιησού.

Δείτε την ανάλυση του αντίγραφου του Μυστικού Δείπνου εδώ.