Smartphone zombies: Πόλη στην Ιαπωνία απαγόρευσε τη χρήση του κινητού στο περπάτημα

Gazzetta team
Smartphone zombies: Πόλη στην Ιαπωνία απαγόρευσε τη χρήση του κινητού στο περπάτημα
Τα λεγόμενα smartphone zombies απαγορεύονται, πλέον, στην πόλη Γιαμάτο!

Στις αρχές Ιουνίου κατατέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της Γιαμάτο, κοντά στη Γιοκοχάμα (νοτιοδυτικά του Τόκιο), ρύθμιση, η οποία φιλοδοξούσε να απαγορεύσει τη χρήση του κινητού τηλεφώνου όταν κάποιος περπατάει.

Μια ρύθμιση, η οποία «πέρασε» τελικά, με την ιαπωνική πόλη να γίνεται η πρώτη στη χώρα που λαμβάνει μέτρα για να σταματήσει τα λεγόμενα smartphone zombies! Όσους, δηλαδή, περπατούν και χαζεύουν την οθόνη του κινητού τους, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τον εαυτό τους όσο και τους άλλους.

Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ την επόμενη εβδομάδα, μετά την έγκριση της ρύθμισης την Πέμπτη (25/6). Προς το παρόν, δεν θα υπάρχει ποινή για όσους την αγνοούν, αλλά επίπληξη, με την πόλη να ελπίζει ότι οι κάτοικοι θα καταλάβουν ότι «τα smartphone πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όταν οι ιδιοκτήτες τους δεν βρίσκονται σε κίνηση».

Αν οι κάτοικοι της πόλης θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα τηλέφωνά τους εν κινήσει, «θα πρέπει να σταματήσουν σε ένα μέρος όπου δεν θα εμποδίζουν την κυκλοφορία», όπως συνιστάται.

Τον περασμένο Ιανουάριο πραγματοποιήθηκε μια μελέτη σε δύο τοποθεσίες της Γιαμάτο και διαπιστώθηκε ότι περίπου το 12% των πεζών χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους ενώ περπατούν, γεγονός πολύ επικίνδυνο.

Λέιζερ και φώτα που τρεμοπαίζουν

Το πρόβλημα, φυσικά, δεν υπάρχει μόνο στην Ιαπωνία και στην πόλη Γιαμάτο.

Πέρυσι, στην Ούλσαν της Νότιας Κορέας, εγκαταστάθηκαν ακτίνες λέιζερ και φώτα που τρεμοπαίζουν σε πεζοδρόμους, για να προειδοποιούν τους πεζούς να κοιτάζουν ψηλά και να γνωρίζουν ότι πρόκειται να διασχίσουν έναν δρόμο.

Ορισμένες γερμανικές πόλεις, επίσης, έχουν εγκαταστήσει φώτα στο πεζοδρόμιο για τον ίδιο λόγο, ενώ η κινεζική πόλη Γουενζού επιβάλει ένα μικρό πρόστιμο σε όσους στέλνουν μηνύματα όταν διασχίζουν δρόμους.