«Ο Τραμπ ρώτησε αν η Φινλανδία ανήκει στην Ρωσία»

Gazzetta team
«Ο Τραμπ ρώτησε αν η Φινλανδία ανήκει στην Ρωσία»
Άφωνοι έμειναν οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με τον ισχυρισμό στο βιβλίο του Μπόλτον ότι ο πρόεδρος Τραμπ θεωρούσε την Φινλανδία τμήμα της Ρωσίας.

Τον χλευασμό των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Φινλανδία προκάλεσε η αναφορά στο βιβλίο του Τζον Μπόλτον ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν γνώριζε αν η Φινλανδία ανήκει στη Ρωσία, γράφει σήμερα o Γκάρντιαν.

Στο βιβλίο του, ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ περιγράφει με μελανά χρώματα τον αμερικανό πρόεδρο έτσι όπως εκείνος τον έζησε κατά τους 17 μήνες της θητείας του στον Λευκό Οίκο.

Η ερώτηση στον προσωπάρχη

Σύμφωνα με αποσπάσματα, ο Τραμπ είχε ρωτήσει τον πρώην προσωπάρχη του Τζον Κέλι αν η Φινλανδία αποτελεί τμήμα της Ρωσίας ενόψει της επίσκεψής του στο Ελσίνκι για συνομιλίες με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν το 2018.

Η Φινλανδία, με πληθυσμό 5,5 εκατομμύρια κατοίκους, ανεξαρτητοποιήθηκε από την γειτονική της Ρωσία το 1917 και απέκρουσε δύο απόπειρες ρωσικής εισβολής στη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου.

«Ο Τραμπ ρώτησε αν η Φινλανδία ανήκει στη Ρωσία. Φυσικά και αυτό ενοχλεί εμάς τους Φινλανδούς», έγραψε χθες στο Twitter ο Χουσέιν αλ-Τάε, ένας βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών.

Αλλά, όπως πρόσθεσε, «το ότι συγκέντρωσε την προσοχή για την άγνοιά του στην Γεωγραφία δεν είναι η μεγαλύτερη έννοια του».

«Αυτό δεν είναι τίποτα. Ο Πούτιν εξακολουθεί ακόμη να πιστεύει ότι η Ουκρανία είναι τμήμα της Ρωσίας», σχολίασε από την πλευρά της στο Twitter η Τουούλι Καμπίλα, μια ακτιβίστρια από το Φεμινιστικό Κόμμα της Φινλανδίας.

Αναφερόμενος στην έρευνα για το αν ο Τραμπ συνωμότησε με την Ρωσία για να κερδίσει τις εκλογές του 2016, ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Τέιβο Τέιβανεν διερωτήθηκε: «Ο Τραμπ πιθανόν να θεωρούσε ότι συνωμοτεί και με την Φινλανδία;" . Και πρόσθεσε: "Για μια φορά η Φινλανδία βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής, ακόμη και αν είναι στο φαντασιακό επίπεδο».